Voorwoord Antony Hermus

Beste vrienden van de muziek,


De laatste maand van het jaar nodigt ons steevast uit tot vertraging en reflectie. Wat is er in de voorbije maanden allemaal gebeurd? En, het nieuwe jaar is op komst: hoe gaan we 2024 vormgeven? Juist in de winterse, donkere tijd van het jaar komt de kiem van hoop telkens weer tot bloei. Zelf kijk ik er enorm naar uit om samen met u, vol goede voornemens, het nieuwe jaar te vieren tijdens ons Nieuwjaarsconcert. Dat spelen we trouwens niet alleen in Brussel, maar ook in Virton, Roeselare, Leuven en Oostende. Onze ‘special guest’? Niemand minder dan stersopraan Sofia Fomina!

In 2024 zal het precies 200 jaar geleden zijn dat de Oostenrijkse componist en organist Anton Bruckner werd geboren. Het Belgian National Orchestra is bijzonder gelukkig om haar Brucknercyclus in samenwerking met éminence grise Hartmut Haenchen eind januari te kunnen voortzetten met een uitvoering van de monumentale Achtste symfonie. Laat u daarnaast in de komende maanden verrassen door een festival gewijd aan de Amerikaans-Europese jaren van de Russische componist Sergej Prokofjev; door een nieuw filmmuziekconcert The Phantom of the Opera met Frank Strobel; door Wim Henderickx’ groots orkestwerk Tejas en nog zovele andere prachtige stukken!

In dit magazine stellen we je graag ook de nieuwe leden van onze Orchestra Academy voor. Investeren in de nieuwe generatie muzikanten is een werk dat zich ongelofelijk loont. Dat werd recent nog maar eens bewezen toen Orchestra Academy alumna Irene Martin Sanchez de auditie voor solist hobo won! 


Ik wens jullie alvast van harte een prettige eindejaarsperiode toe!


Antony Hermus
chef-dirigent

 

© Barth Decobecq