Het Belgian National Orchestra is hét symfonisch orkest bij uitstek. Het orkest heeft als hoofdopdracht om symfonische repertoire in België en in het buitenland te ontwikkelen en uit te voeren. Het wil verder uitgroeien tot een artistieke, culturele en professionele referentie. 

Het Belgian National Orchestra is drager van het Europese symfonische repertoire en wil daarmee met de twee voeten in de hedendaagse samenleving staan. Het orkest wil de artistieke en intellectuele aspecten van onze westerse cultuur identificeren, begrijpen en uitdragen. Met vernieuwing en grensverleggende programmatie wil het NOB zich richten op de universele essentie van deze Europese traditie. 

Door de uitoefening van zijn opdrachten draagt het Belgian National Orchestra bij aan de culturele en economische ontwikkeling en samenwerking van de verschillende culturen die Brussel en België rijk zijn alsook van de unieke Belgische identiteit. Samenwerking, dialoog, verstandhouding en diversiteit behoren tot haar kernwaarden.

Gevestigd in Brussel wil het Belgian National Orchestra de internationale uitstraling van zijn activiteiten versterken en bijdragen aan de positionering van Brussel als hoofdstad van België en Europa.