Deze maand
mei '21
jun '21

Leve de lente

 

Mensen kijken uit naar de lente, dat voel je overal. We willen de zon terug binnenlaten in ons leven, we willen ons kunnen baden in haar zonlicht en daarbij graag ook genieten van de menselijke warmte om ons heen.


De vier jongste muzikanten van het Belgian National Orchestra engageerden zich om in het CHR de la Citadelle, het ziekenhuis van Luik, een sprankel licht te brengen. Het was genieten voor wie er bij kon zijn. Op digitale wijze kan u deze ervaring nu ook beleven.
Muziek is een krachtig middel om gevoelens, emoties en vooral veel levensvreugde met elkaar te delen. Muziek kan het sociale weefsel versterken – dat tonen onze vier jongste muzikanten aan.

Gedurende het concert konden we enkele patiënten en de personeelsleden van het ziekenhuis wat troost en hoop schenken. Drie strijkers en een fagot gaven een voorsmaakje op het begin van de lente. 

Deze actie is mee mogelijk gemaakt door onze partner Ethias

Beleef onze muziek dankzij Klara en Musiq'3
 

Hugh Wolff

 

Zoals u weet vormt de brand die op het dak van het Paleis voor Schone Kunsten woedde een enorme uitdaging. Concerten in de legendarische Henry Le Boeufzaal zullen door waterschade immers momenteel onmogelijk zijn. Het Belgian National Orchestra wordt als residentieorkest van BOZAR hierdoor bijzonder hard getroffen. Gelukkig heerst er in de orkestwereld heel wat solidariteit. Onze samenwerking met Klara en Musiq’3 laat onze muziek in heel wat huiskamers weerklinken.

Onze partner de Munt heeft zijn solidariteit getoond door ons te ontvangen voor de opname van ons volgend concert. We zijn ook ontzettend blij met de terugkeer van onze chef-dirigent Hugh Wolff. Hij zat lange tijd vast in Amerika, maar keerde terug naar België om dit concert te dirigeren.

 

Naar het concert >>

 

LEES HIER EEN INTERVIEW MET HUGH WOLFF

21 BY DIRK BROSSÉ – PULSE OF JOY – A CLASSICAL MUSIC MEDLEY

 


Dat de huidige gezondheidscrisis een klassiek nieuwjaarsconcert onmogelijk maakt, hoeft geen nadeel te zijn. Het Belgian National Orchestra en BOZAR werkten samen met Dirk Brossé een alternatief uit dat uiteindelijk veel spannender werd dan het geplande nieuwjaarsconcert. ‘21 by Dirk Brossé’ is een livestream die zowel een interactieve klassieke muziek medley als een ode aan de Zweedse dj en muziekproducent Avicii bevat.

De medley bestaat uit 21 delen, en elk deel is gebaseerd op een bekend werk uit de klassieke muziek. Er is ook een overkoepelende dramaturgie die ervoor zorgt dat de compositie – los van alle referenties – een volwaardig stuk is. Een langzame inleiding gaat over in een expositie met eerst een snel en daarna een traag deel. Aan het einde is er een cadens en een coda. En natuurlijk zijn er heel wat verwijzingen, woordspelletjes en dergelijke meer. Het negentiende thema bijvoorbeeld is één lange melodie die bestaat uit 10 verschillende stukken: een ‘circle of solidarity’ als antwoord op het COVID-19-virus.

Na de klassieke muziek medley dirigeert Dirk Brossé ook nog het door hem gecomponeerde ‘The Pulse of Joy - Tribute to Avicii’. Voor dit werk putte hij inspiratie uit de EDM-scène die hij als dirigent op Tomorrowland leerde kennen. Avicii omschrijft hij als “een meester in het spel met de beat”.

‘21 by Dirk Brossé’ wordt op 21 januari om 21u via onze socialmediakanalen, Facebook & YouTube, gelanceerd. De eerste 21 mensen die alle in de medley gespeelde werken kunnen raden, ontvangen een cd van Dirk Brossé, aangeboden door de Brusselse muziekwinkel La Boîte à Musique.

 

Boîte à Musique

 

Herkende u alle stukken? Neem dan deel aan onze wedstrijd en probeer een van onze 21 prijzen te winnen ! Stuur ons uw antwoord via happy21@nationalorchestra.be

PS : #19 is één lange melodie die bestaat uit 10 verschillende stukken: een ‘circle of solidarity’ als antwoord op het COVID-19-virus. Herkent u er 2...

 

                             When art meets music
 

KMSKB

 

Het afgelopen jaar is verbondenheid belangrijker dan ooit. Daarom bundelen het Belgian National Orchestra en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten België hun krachten. Samen werkten we het project ‘When Art meets Music’ uit. Het doel van dit initiatief? Zowel ons publiek als mensen die het wat moeilijker hebben laten genieten van de troostende kracht van muziek en beeldende kunsten.

Droom via onze warme videoboodschap en podcast weg in de prachtige zalen van het Koninklijk Museum. Mozarts Strijkkwintet nr. 4 in g en Dvořáks zogenaamde Strijkkwartet Cipressen gespeeld door de muzikanten van het Belgian National Orchestra, zorgden voor de juiste sfeer. Via deze weg bundelen we het beste van klassieke muziek en beeldende kunsten tot een zinnenstrelende totaalervaring die schoonheid, hoop een warmte uitstraalt.

We wensen u een verbeeldingsrijk 2021 en hopen u spoedig terug te zien!

 

KMSKB - Youtube

 

 

KMSKB - Soundcloud

Het Belgian National Orchestra heeft een heel eigen plaats in de culturele wereld verworven. In de programmakeuze ligt de nadruk op werken die spraakmakend en vernieuwend zijn maar ook op het ontdekken van minder gekende muziek. Zo schept het Belgian National Orchestra een boeiende dialoog met een uiteenlopend publiek. Het orkest staat onder leiding van de Amerikaanse dirigent Hugh Wolff, met Hans Waege als intendant en met BOZAR als geprivilegieerde partner.

Solisten van wereldformaat voelen zich aangetrokken tot dit concept. Vilde Frang, Gidon Kremer en Rolando Villazón behoren tot de aansprekende namen. Net zoals pop-rock-artiest Ozark Henry de toekomstige generatie begeestert met vernieuwende impulsen.

Dit seizoen verwelkomt het Belgian National Orchestra solisten als Daniel Lozakovich, Victor Julien-Laferrière, Paul Lewis, Sophie Karthäuser en Colin Currie. Gastdirigenten zijn onder meer Ian Page, Cristian Măcelaru en Hartmut Haenchen.  Al deze toptalenten nodigen u uit om hier met hen kennis te maken.