Voorwoord Antony Hermus

Welkom in het nieuwe seizoen van het Belgian National Orchestra!

De start van een nieuw seizoen is steeds een bijzonder inspirerend moment. Het is als samen vertrekken op een grote reis. Een tocht die zal leiden langs grote monumenten, met goede gidsen, soms verrassende ontmoetingen en altijd weer onverwachte vergezichten. Heel veel muziek wacht op ons. Overdonderende, kleurrijke en emotionele muziek, vertolkt door de musici van uw Belgian National Orchestra, vergezeld van een schare uitgelezen solisten en dirigenten. Als chef-dirigent verheug ik me er op om tijdens deze reis doorheen het seizoen uw compagnon de route te zijn. Daarbij wil ik niet alleen concerten geven, maar ook actief deelnemen aan het Belgische en Brusselse leven.

Het openingsconcert gaf met een uitvoering van Mahlers Totenfeier reeds een voorsmaakje van de groots opgezette Mahlercyclus, die de komende twee jaar wordt georganiseerd door de drie federale cultuurinstellingen. Ook speelden we een postume première van de onlangs overleden componist Wim Henderickx. Hij is dit seizoen onze huiscomponist: we eren hem met verschillende concerten.

We zetten het seizoen verder met onder andere een uitvoering van Mahlers Eerste symfonie door eerste gastdirigent Roberto González-Monjas. In november laat geassocieerd dirigent Michael Schønwandt u de Derde symfonie van Carl Nielsen ontdekken. Zelf kijk ik uit naar het dirigeren van de Achtste symfonie van Shostakovich en naar het brengen van een compilatie van Wagners muziekdrama Tristan und Isolde – een stuk dat mij bijzonder na aan het hart ligt.

Over al deze concerten en nog veel meer vindt u in dit nagelnieuwe magazine dat vanaf nu drie keer per seizoen zal verschijnen meer achtergrondinformatie. Grasduin door artikelen over Mahler, Shostakovich en Carl Nielsen, maak kennis met cellist Yibai Chen, acteur Lucas Tavernier en onze beide concertmeesters, en laat u inspireren door de woorden van psychiater Dirk De Wachter over ons seizoensthema ‘Hope and Despair’.

Bij deze wil ik u graag aanmoedigen om dit seizoen ook eens de sprong te wagen in het onbekende. De werken die we brengen, zijn steeds met grote zorg uitgekozen. U kan er dus op vertrouwen dat elk concert iets in u zal losmaken. Probeer bijvoorbeeld eens een filmmuziekconcert uit: componiste Elena Kats-Chernin schreef prachtige nieuwe muziek bij de filmklassieker Varieté!

Tot binnenkort!

Antony Hermus
chef-dirigent