Antony Hermus als nieuwe chef-dirigent van het Belgian National Orchestra

Belgian National Orchestra kiest voor vernieuwing met de Nederlander Antony Hermus als nieuwe chef-dirigent vanaf seizoen ’22 - ’23
 

Antony Hermus zal voor vier seizoenen het Belgian National Orchestra onder zijn vleugels nemen. De Nederlandse dirigent met internationale uitstraling neemt de dirigeerstok over van Hugh Wolff die sinds 2017 het nationaal orkest uit de hoofdstad leidde als chef-dirigent. Met Antony Hermus komt er opnieuw een rijk getalenteerde en vooral bijzonder veelzijdige persoonlijkheid aan het roer, een ervaren dirigent die zich sterk maatschappelijk engageert en bijzonder goede communicatievaardigheden bezit. De nieuwe chef-dirigent sluit feilloos aan bij de missie van het Belgian National Orchestra: blijven vernieuwen en geloven in de kracht van innovatie en authenticiteit. Hij zal het publiek nieuwe symfonische meesterwerken leren ontdekken en ook een muziekrepertoire laten weerklinken dat minder vaak gespeeld wordt. Met de muzikanten van het Belgian National Orchestra trad hij reeds tweemaal op. In juni 2019 oogstte Antony Hermus samen met de violist Lorenzo Gatto veel lof voor Paganini’s Tweede vioolconcerto. Tijdens dit concert dirigeerde hij werk van Zoltán Kodály’s Dansen uit Galanta alsook fragmenten uit Sergei Prokofievs Cinderella. In oktober 2020 – een van de laatste concerten voor de tweede lockdown – trakteerde hij het Brusselse publiek op exquisiete versies van de Derde symfonie van Schubert en de Derde symfonie van Sibelius. Op 24 september is Antony Hermus samen met het Belgian National Orchestra voor het concert in Bozar (Brussel) met het Concertino da camera van Ibert met de Belgische saxofonist Simon Diricq en de Meistersinger van Wagner (in een symfonische compilatie van Henk de Vlieger)

Bezieling als drijfveer

Antony Hermus is een succesvol concert- en operadirigent die aan het begin van zijn carrière twee muziekdirecteurposten in Duitse operahuizen bekleedde en door het Duitse tijdschrift Opernwelt drie jaar achtereen werd uitgeroepen tot 'Dirigent van het Jaar'. Tegenwoordig dirigeert Antony Hermus, naast alle grote Nederlandse orkesten waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest, regelmatig in heel Europa waar hij onder meer te gast is bij de Philharmonia London, Royal Philharmonic, Orchestre National de Lyon, Bamberger Symphoniker, Stuttgart, Straatsburg, en Göteborg opera, evenals Melbourne Symphony en Seoul Philharmonic. Hij is vaste gastdirigent van het Noord Nederlands Orkest en van Opera North (VK).

Een inspirator pur sang

Intendant Hans Waege noemt Antony Hermus “een inspirator pur sang, een dirigent die de communicatieve boodschap aan het publiek centraal stelt, die als toonbeeld samen met de muzikanten van het Belgian National Orchestra het orkest, naar een inspirerend en beklijvend niveau kan tillen. Antony Hermus was een onbetwistbare eerste keus van alle betrokkenen, niet in het minst van de musici van het Belgian National Orchestra zelf. De komst van Antony Hermus is iets waar ik zelf ongelofelijk naar uitkijk. We gaan een mooie tijd tegemoet! Antony Hermus zal actief deelnemen aan projecten rond publieksontwikkeling voor jong en oud en dat zowel binnen als buiten de muren van de concertzaal. Dat Antony Hermus zowel Nederlands als Frans spreekt is hierbij een grote meerwaarde Met deze projecten neemt het orkest een duidelijk engagement op in de samenleving”. Anthony Devriendt, voorzitter van de artistieke commissie van het Belgian National Orchestra: “We zijn als orkest bijzonder blij met deze keuze voor een rijk getalenteerde muzikant en dirigent. We kijken er naar uit om met hem samen te werken”.

Muziek schenkt het universum een ziel

Antony Hermus heeft een verbintenis van vier seizoenen met het orkest. Als toekomstig chef-dirigent zal Antony Hermus in seizoen ’22-’23 acht concerten dirigeren. Vanaf seizoen ’23-’24 zal hij dan achttien concerten per jaar dirigeren. Zijn benoeming zal ook resulteren in een versterkte aanwezigheid van het Belgian National Orchestra in het buitenland. Antony Hermus: “Ik ben bijzonder blij en voel me erg vereerd door de warme uitnodiging van het Belgian National Orchestra om hun volgende chef-dirigent te worden. De keren dat ik reeds voor het orkest stond, werd ik getroffen door de bijzondere toewijding van zowel de muzikanten als het management. Plato zei ooit: “Muziek geeft het universum een ziel, de geest vleugels, de verbeelding een hoge vlucht … muziek schenkt leven aan alles”. Ik kijk er naar uit om samen met het Belgian National Orchestra te streven naar een wereld vol unieke klanken, een wereld waarin wij met onze muziek een verschil kunnen maken.”

Naast Antony Hermus worden voor de komende seizoenen nog twee eerste gastdirigenten aangetrokken: één iemand met veel ervaring en één rijzende ster. Ook huidig chef-dirigent Hugh Wolff zal nog regelmatig concerten met het Belgian National Orchestra dirigeren.

Hugh Wolff dirigeert vanaf september zijn laatste seizoen blijft daarna nog twee jaar betrokken als emeritus dirigent

“We willen de relatie met de muziekdirecteur bewaren. Dit is belangrijk voor het orkestleven. Hij zal vanaf ’22 - ’23 nog voor twee seizoenen optreden als emeritus dirigent.”, vertelt Hans Waege, intendant van het Belgian National Orchestra. In dit vijfde en slotseizoen van Hugh Wolff als chef-dirigent van het Belgian National Orchestra staan maar liefst negen concerten met hem gepland. Onder meer Mahlers Das Lied von der Erde, Prokofievs Sinfonia Concertante, het nieuwjaarsconcert en zelfs een kersverse familievoorstelling gebaseerd op Romeo en Julia-composities van Berlioz, Prokofiev en Bernstein.

Naar goede gewoonte laat Hugh Wolff het Brusselse publiek kennismaken met heel wat componisten en solisten. Dit jaar staan onder andere composer-in-residence Thomas Adès, de mezzosopraan Michele DeYoung en de celliste Alisa Weilerstein op het programma.