Twee gastdirigenten voor het Belgian National Orchestra: Michael Schønwandt en Roberto González-Monjas

In juli kondigden we aan dat Antony Hermus het Belgian National Orchestra vier seizoenen lang onder zijn vleugels als chef-dirigent zal nemen. De internationaal geprezen Nederlandse dirigent volgt onze huidige chef-dirigent Hugh Wolff op die het orkest sinds 2017 leidt. Daarnaast engageren we nu ook twee gastdirigenten: Michael Schønwandt (Associate Conductor) en Roberto González-Monjas (Eerste Gastdirigent).
 

”Meerstemmigheid en flexibiliteit zijn sleutelwoorden voor de toekomst. Ik ben verheugd niet een maar twee eerste gastdirigenten te kunnen aankondigen, elk met een radicaal verschillend profiel.

Veeljarige expertise, een grote naam, een historische link met België en op artistiek vlak absolute topkwaliteit vinden we bij de Deense dirigent Michael Schønwandt.

De opkomende Spaanse sterdirigent Roberto González-Monjas, voormalig concertmeester van een van Europa’s meest vooraanstaande symfonische orkesten (het Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia), is een uitzonderlijk talent die met zijn grote concertexpertise, muzikaliteit en eigenzinnige kijk voor heel wat avontuur zal zorgen.

Met beide eerste gastdirigenten, Antony Hermus als chef-dirigent en Hugh Wolff als emeritus-dirigent beschikt het Belgian National Orchestra vanaf volgend seizoen over een uniek muzikaal leiderschap dat ervaring, gedrevenheid en jeugdige eigenzinnigheid combineert."


Hans Waege, intendant.

 

Michael Schønwandt was in de jaren ’80 reeds eerste gastdirigent van de Brusselse Muntschouwburg, stond na de millenniumwissel tien jaar lang aan het roer van het Deens Koninklijk Orkest (het orkest van de opera van Kopenhagen) en is momenteel chef-dirigent aan de Opéra Orchestre National Montpellier. Hij was ook dirigent aan het Berliner Sinfonie-Orchester van 1992 tot 1998.Hij maakte in 1990 zijn debuut bij het Belgian National Orchestra en is sindsdien een regelmatig terugkerende, graag geziene gast. Recent dirigeerde hij de Vierde symfonie van Carl Nielsen en het Pianoconcerto van Grieg met Khatia Buniatishvili (oktober 2019). Zijn laatste concert in Brussel was de prelude tot de Nationale feestdag (juli 2020). Michael Schønwandt dirigeerde bijna elk groot symfonieorkest en is daarnaast ook een veelgevraagd operadirigent. Hij zal, te beginnen vanaf het seizoen ’22-’23, Tweede Dirigent van het Belgian National Orchestra zijn.
 

"Ik heb de voorbije jaren herhaaldelijk het voorrecht gehad om op te mogen treden met het Belgian National Orchestra en ben altijd diep geïnspireerd geweest door de hoge kwaliteit en motivatie, het enthousiasme waarmee ze hun publiek ontvangen met boeiende programma's - echt een orkest voor de wereld vandaag en morgen. Het is dan ook met veel plezier en trots dat ik heb aanvaard om met het Belgian National Orchestra samen te werken als zijn Tweede Dirigent."

De 33-jarige Roberto González-Monjas is een veelzijdig, gepassioneerd, inspirerend en dynamisch dirigent die in de voorbije jaren heel wat opmerkelijke directiedebuten gegeven heeft, onder andere bij het Mozarteumorchester Salzburg, de Camerata Salzburg, het Bordeaux Aquitaine, het Orchestre national d'Île-de-France, het Orquesta Sinfónica de Galicia, het Orquesta Sinfónica de Castilla y Leon en het Lahti Symphony Orchestra. Roberto werkte samen als violist en concertmeester met het Mahler Chamber Orchestra en de Berliner Barock Solisten. Sinds drie jaar is hij chef-dirigent en artistiek adviseur van het Zweedse Dalasinfoniettan. Roberto begon zijn carrière als soloviolist en concertmeester. Dit seizoen start hij als chef-dirigent van het Zwitserse Musikkollegium Winterthur. Als violist soleerde Roberto op de festivals van Luzerne, Salzburg, Grafenegg, Verbier en Lockenhaus. Het afgelopen seizoen stond hij tweemaal voor het Belgian National Orchestra: één keer in september met Schumanns Celloconcerto (met Victor Julien-Laferrière) en Haydns Roffelsymfonie en één keer in december met Dvořáks Vioolconcerto (met Arabella Steinbacher) en diens Zevende symfonie. Beide concerten waren een eclatant succes en doen uitkijken naar meer. Roberto González-Monjas zal, te beginnen vanaf het seizoen ’22-’23, vier seizoenen lang eerste gastdirigent van het Belgian National Orchestra zijn. In zijn repertoire zal hij voornamelijk focussen op het vroege classicisme en de vroege romantiek, in combinatie met 20ste-eeuwse en hedendaagse werken.

"Ik ben oprecht enthousiast om Principal Guest Conductor van Belgian National Orchestra te worden! Tijdens het afgelopen seizoen heb ik de kans gehad om intensief met dit prachtige ensemble samen te werken; in een tijd die gedomineerd werd door Covid-19 beperkingen, had ik het geluk kennis te maken met een veerkrachtig, sterk, hardwerkend orkest, klaar om uitdagingen aan te gaan en vol met briljante spelers. Ik kijk erg uit naar de vele spannende projecten die voor ons liggen, en kan niet wachten om binnenkort weer samen muziek te maken!"

Op 24 september kan u onze toekomstige chef-dirigent Antony Hermus al eens aan het werk horen in Bozar. Samen met het Belgian National Orchestra voert hij een symfonische compilatie van Wagners Die Meistersinger von Nürnberg uit. De Belgische saxofonist Simon Diricq soleert daarnaast in het Concertino da camera van Jacques Ibert.