Het Belgian National Orchestra, huisorkest van het Paleis voor Schone Kunsten

Als u ooit al een concert hebt bijgewoond in de majestueuze, grote Henry Leboeufzaal van het Paleis voor Schone Kunsten, zult het ongetwijfeld beamen. Niet alleen het interieur van deze schelpvormige zaal oogt meer dan 85 jaar na de bouw nog steeds overweldigend en actueel. Het grote geheim van deze plek is de fantastische akoestiek.

De Henry Leboeufzaal prijkt in talloze top-tienlijstjes van concertzalen wereldwijd die een weergaloze akoestiek hebben. En dat is zowel goed nieuws voor u, als publiek, waardoor u de klankkleuren van het concert tot in de fijnste details kunt onderscheiden – als voor de musici zelf. Die horen elkaar op het podium, wat resulteert in een veel betere, homogene sound.

Als huisorkest van het Paleis voor Schone Kunsten zit het Belgian National Orchestra dan ook in een geprivilegieerde positie. Het geeft niet alleen het leeuwendeel van zijn concerten in de Henry Leboeufzaal, hier wordt ook vaak gerepeteerd – in optimale omstandigheden, dat spreekt voor zich. Anders gezegd: hier is het orkest echt thuis. Zoals het Concertgebouworkest in het Concertgebouw van Amsterdam en de Wiener Philharmoniker in de gouden zaal van der Musikverein in de Oostenrijkse hoofdstad.

Daarnaast zit het orkest ook mee aan tafel wanneer het artistieke programma van het Paleis voor Schone Kunsten vorm krijgt. Dat zorgt voor een heel bewuste en ook vruchtbare wisselwerking tussen het orkest en het grootste kunstenhuis van het land.