Rachmaninoff festival - Complete Piano concertos

Bozar
Brussel
vr 03.02.23 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12
Bozar
Brussel
zo 05.02.23 15:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

3.2.2023

Sergei Rachmaninoff,
Isle of the Dead, Op. 29
Piano Concerto No. 1 in F-sharp minor, Op. 1
The Rock, Op. 7
Piano Concerto No. 2 in C minor, Op. 18

 

5.2.2023

Sergei Rachmaninoff,
Rhapsody on a Theme of Paganini, Op. 43
Scherzo in D minor
Piano Concerto No. 4 in G minor, Op. 40
Piano Concerto No. 3 in D minor, Op. 30

Het Belgian National Orchestra voert in twee titanische concerten alle pianoconcerti van de Russische componist Sergei Rachmaninoff uit, naast de eveneens voor piano en orkest geschreven Rapsodie op een thema van Paganini. Voor deze mammoetonderneming worden twee pianisten van wereldformaat geëngageerd: de Oezbeekse Behzod Abduraimov en de Russische Denis Kozhuhkin (Eerste Prijs Koningin Elisabethwedstrijd 2010).

Sergei Rachmaninoff componeerde op 18-jarige leeftijd, bruisend van zelfvertrouwen, zijn Eerste pianoconcerto. Een paar jaar later belandde hij door de desastreuse première van zijn Eerste symfonie echter in een diepe depressie. Een behandeling met hypnosetherapie sloeg aan en Rachmaninoff begon terug te componeren. Dit resulteerde in zijn Tweede pianoconcerto, een compositie die hij opdroeg aan de psychiater die hem behandelde.

Zijn Derde pianoconcerto componeerde Rachmaninoff als visitekaartje voor een Amerikaanse tournee. Na het uitbreken van de Russische Revolutie in 1917 vestigde de componist-pianist zich definitief in de Verenigde Staten. Door zijn emigratie stopte Rachmaninoff echter nagenoeg met componeren: in de laatste 20 jaar van zijn leven schreef hij slechts 6 composities, waaronder het Vierde pianoconcerto (dat aanvankelijk slecht werd ontvangen) en de Rapsodie op een thema van Paganini (dat als een pianoconcerto in één beweging kan worden beschouwd).

Cristian Măcelaru, dirigent
Behzod Abduraimov, piano
Denis Kozhukhin, piano

Artiesten

Cristian Măcelaru

Chief Conductor of the WDR Sinfonieorchester, Cristian Măcelaru is one of the fast-rising conductors in classical music.

Behzod Abduraimov

“With prodigious technique and rhapsodic flair, Mr. Abduraimov dispatched the work’s challenges, including burst upon burst of arm-blurring octaves, with eerie command.” (The New York Times)