Rachmaninoff Festival

vr 12.02.21 20:00
BOZAR
Tarief los ticket
€ 46, 38, 24, 10
zo 14.02.21 14:30
BOZAR
Tarief los ticket
€ 46, 38, 24, 10

Vrijdag 12.02:

Dodeneiland, op. 29

Concerto voor piano en orkest nr. 1 in fis, op. 1 

De rots, op. 7 

Concerto voor piano en orkest nr. 2 in c, op. 18


Zondag 14.02:

Rapsodie op een thema van Paganini, op. 43

Scherzo in d

Concerto voor piano en orkest nr. 4 in g, op.40

Concerto voor piano en orkest nr. 3 in d, op. 30    

Het Belgian National Orchestra voert in twee titanische concerten alle pianoconcerti van de Russische componist Sergei Rachmaninoff uit, naast de eveneens voor piano en orkest geschreven Rapsodie op een thema van Paganini. Voor deze mammoetonderneming worden twee pianisten van wereldformaat geëngageerd: de Oezbeekse Behzod Abduraimov en de Russische Denis Kozjoechin (Eerste Prijs Koningin Elisabethwedstrijd 2010).

Sergei Rachmaninoff componeerde op 18-jarige leeftijd, bruisend van zelfvertrouwen, zijn Eerste pianoconcerto. Een paar jaar later belandde hij door de desastreuze première van zijn Eerste symfonie echter in een diepe depressie. Een behandeling met hypnosetherapie sloeg aan en Rachmaninoff begon terug te componeren. Dit resulteerde in zijn Tweede pianoconcerto, een compositie die hij opdroeg aan de psychiater die hem behandelde. Zijn Derde pianoconcerto componeerde Rachmaninoff als visitekaartje voor een Amerikaanse tournee. Na het uitbreken van de Russische Revolutie in 1917 vestigde de componist-pianist zich definitief in de Verenigde Staten. Door zijn emigratie stopte Rachmaninoff echter nagenoeg met componeren: in de laatste 20 jaar van zijn leven schreef hij slechts 6 composities, waaronder het Vierde pianoconcerto (dat aanvankelijk slecht werd ontvangen) en de Rapsodie op een thema van Paganini (dat als een pianoconcerto in één beweging kan worden beschouwd).

 

Cristian Măcelaru, dirigent

Behzod Abduraimov, piano

Denis Kozhukhin, piano

Artiesten

Cristian Măcelaru

Newly appointed Chief Conductor of the WDR Sinfonieorchester, Cristian Măcelaru is one of the fast-rising stars of the conducting world.

Denis Kozhukhin

[Kozhukhin’s] dazzling performance … must have lifted Orchestra Hall a few feet off its foundation.

Behzod Abduraimov

With prodigious technique and rhapsodic flair, Mr.