Nielsen 3 & Waarts plays Sibelius

Bozar
Brussel
vr 24.11.23 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

Antonín Dvořák, In Nature’s Realm, Op. 91, B. 168
Jean Sibelius, Violin Concerto in D minor, Op. 47
Carl Nielsen, Symphony No. 3, Op. 27, FS 60, “Sinfonia Espansiva”

 

Volg voorafgaand aan het concert, van 19u tot 19u30 in de Henry Le Boeufzaal, een meertalige inleiding van geassocieerd dirigent Michael Schønwandt. Toegang tot deze inleiding is gratis op vertoon van een concertticket.

 

Wegens ziekte zal Christian Tetzlaff vervangen worden door Stephen Waarts, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd.

 

VOOR DE ZONDEVAL

In Nature’s Realm, een concertouverture van Antonín Dvořák, klinkt als een landschapsschildering van de vredige bossen omheen het thuisdorp van de Tsjechische componist. Het contrapunt op het einde van dit werk is een ode aan Johann Sebastian Bach.

Nog idyllischer wordt het in het Vioolconcerto van de Finse componist Jean Sibelius. Geobsedeerd door Finse sagen, meren en bossen combineert Sibelius in dit werk een laatromantische stijl met een moderne Noordse klankesthetica. Overbekend is de melodie waarmee de viool het concerto opent, begeleid door zacht pulserende strijkers. Na een hoogromantisch, ongelofelijk lyrisch tweede deel, komt een ronduit extatisch finaledeel dat heel wat virtuositeit van de solist vraagt en door Sibelius als een ‘danse macabre’ werd beschreven. Stephen Waarts, de Nederlands-Amerikaanse violist, laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2015, zal het meest bekende werk van Sibelius uitvoeren.

Geassocieerd dirigent Michael Schønwandt werpt zich al jaren op als ambassadeur van de Deense componist Carl Nielsen, onder andere met gevierde opnames van al zijn symfonieën en al zijn concerti. Met het Belgian National Orchestra brengt hij in dit concert de Derde symfonie: het werk waarmee Carl Nielsen in 1912 nationaal én internationaal doorbrak. Het tweede deel van deze symfonie, met woordloze solo’s voor sopraan en bariton, verklankt de vredevolle, paradijselijke stemming van de natuur voor de zondeval. Na dit pastorale andante kondigen de hoorns een tussen majeur en mineur twijfelend, ritmisch scherzo aan met glansrollen voor de houtblazers. De vierde en laatste beweging, “een hymne aan het werk en aan de gezonde activiteit van het dagelijkse leven” (Carl Nielsen), gaat uit van een volksachtighymnisch thema en bereikt met breed uitgestreken contrapunt een grandioze climax. De schaduwen en wanhoop die Carl Nielsens latere symfonieën kenmerken, zijn in de vooroorlogse Derde symfonie nog in geen veld of wegen te bespeuren.

 

Michael Schønwandt, dirigent
Stephen Waarts, viool
Ecem Topçu, sopraan
Marcus Dawson, baritone

 

© Photo by Emma Wernig

Artiesten

Michael Schønwandt

Michael Schønwandt, born in Copenhagen, is Principal Conductor of the Opéra Orchestre National de Montpellier.

Stephen Waarts

“I’m convinced he is the real deal.” (Gramophone)
 Stephen Waarts’ innate and poetic musical voice has established him as a firm favourite with audiences across the globe. 

Ecem Topçu

Turkish soprano Ecem Topcu made her professional debut in 2018 as Arsena in Der Zigeunerbaron and in 2019 as Susanna in Le Nozze di Figaro at Samsun State Opera and Ballet.

Marcus Dawson

Musical upbringing