Strauss Also Sprach Zarathustra - Jean-Luc Fafchamps Symphony 1 - Free Entrance

Bozar
Brussel
vr 25.11.22 20:00
Tarief los ticket
Free Entrance

John Williams, from: Close Encounters of the Third Kind

Jean-Luc Fafchamps, Symphony No. 1 “Ombres Célestes” (World premiere)

Jerry Goldsmith, Planet of the Apes: No Escape (Belgian premiere)

Richard Strauss, Also sprach Zarathustra, Op. 30

Centraal in dit concert staat de wereldcreatie van de Eerste symfonie van de Brusselse pianist en componist Jean-Luc Fafchamps. Een naam die intussen bekend in de oren klinkt: Fafchamps is niet alleen stichtend lid van het Brusselse ensemble voor hedendaagse muziek Ictus, maar componeerde in 2010 ook het verplichte werk voor de Koningin Elisabethwedstrijd en werkt momenteel in opdracht van de Munt aan de triptiek Is this the End? De symfonie die Fafchamps op vraag van het Belgian National Orchestra schreef, draagt als titel “Ombres Célestes” en put inspiratie uit ruimtefenomenen als zwarte gaten, sterrenstelsels en de interstellaire leegte.

Ook Hollywood laat zich met de regelmaat van de klok door het heelal inspireren. Aankomend chef-dirigent Antony Hermus dirigeert naast Fafchamps’ nieuwe symfonie in dit concert ook muziek uit twee vroege sciencefictionfilms. Eerst weerklinkt een fragment uit de soundtrack die Jerry Goldsmith componeerde voor Planet of the Apes, een succesfilm uit 1968. Daarna brengt het orkest muziek van John Williams, gecomponeerd voor Steven Spielbergs kaskraker Close Encounters of the Third Kind (1977).

Deze buitenaardse avonturen worden aangevuld met een compositie die wereldberoemd werd toen Stanley Kubrick ze gebruikt als soundtrack voor zijn film 2001: A Space Odyssey. Richard Strauss liet zich bij het schrijven van Also sprach Zarathustra – waarvan Kubrick het openingsdeel gebruikte – echter niet inspireren door ruimtereizen, maar wel door de filosofie van Friedrich Nietzsche. “Symfonisch optimisme in fin-de-sièclevorm,” zo luidde de oorspronkelijke ondertitel van Strauss’ meest bekende symfonische gedicht.


Antony Hermus, dirigent
Albane Carrère, mezzosopraan
 

Artiesten

Antony Hermus

Antony Hermus was recently appointed Chief Conductor of the Belgian National Orchestra, starting an initial four-year term in September 2022 with a Designate year.