Camille Thomas & Britten - Stravinsky

Bozar
Brussel
vr 09.12.22 20:00
Tarief los ticket
€ 64 - 50 - 36 - 18
Namur Concert Hall
Namen
za 10.12.22 19:00
Tarief los ticket
€ 22 - 18 - 14

Luc Brewaeys, Along the Shores of Lorn

Benjamin Britten, Cello Symphony, Op. 68

Igor Stravinsky, Petrushka – original version 1911 subtitled

De Académie royale de Belgique, opgericht in 1772, bestaat 250 jaar! Ter ere van deze verjaardag, voert het Belgian National Orchestra onder leiding van de Japanse dirigent Kazuki Yamada muziek uit van enkele illustere Académie-leden: Igor Stravinsky, Benjamin Britten en de Belgische componist Luc Brewaeys. Van deze laatste wordt Along the Shores of Lorn opgevoerd, een in 2005 geschreven werk.

“Schrijf voor de cello alles wat je hart je ingeeft. Het maakt niet uit hoe moeilijk het wordt. Mijn liefde voor jou zal me helpen elke noot te spelen, zelfs de meest onmogelijke.” Zo schreef de beroemde cellist Mstislav Rostropovich aan Benjamin Britten. Na het beëindigen van zijn War Requiem begon deze te componeren aan wat later zijn Cellosymfonie zou worden: een vierdelig werk met een gelijke rol voor de cello en voor het orkest. De première van Brittens Cellosymfonie – die verwantschappen vertoont met de Sinfonia Concertante van Prokofiev – vond plaats in Moskou in 1964 met Rostropovich als solist.

Na het grote succes van Stravinsky’s eerste ballet, L’Oiseau de feu, smeedden de impresario Diaghilev en Stravinsky plannen voor een nieuwe samenwerking. Uiteindelijk werd dat het vierdelige ballet Petrushka. Drie mysterieus tot leven gewekte poppen (Petruchka zelf, de Ballerina en de Moor) raken in dit ballet in een passionele liefdesstrijd verwikkeld waarbij Petrushka uiteindelijk het onderspit delft. Muzikaal gezien valt vooral het gebruik van de bitonaliteit op: Stravinsky’s muziek staat gelijktijdig in twee verschillende toonaarden waardoor er een bevreemdend en dissonant klankresultaat ontstaat. Critici zien in de clash tussen de toonaarden een weerspiegeling van de emotionele gespletenheid van Petrushka.

 

Kazuki Yamada, dirigent
Camille Thomas, cello