Jean-Yves Thibaudet & Liszt 2 / Scheherazade

Bozar
Brussel
vr 05.11.21 20:00
Tarief los ticket
€ 60 - 48 - 34 - 16
Bozar
Brussel
za 06.11.21 20:00
Tarief los ticket
€ 60 - 48 - 34 - 16

Maurice Ravel, Shéhérazade, ouverture de féerie
Franz Liszt, Piano Concerto No. 2 in A major, S. 125
Nikolai Rimsky-Korsakov, Scheherazade, Op. 35

OOSTERSE SPROOKJESWERELD

De eerste schetsen van Liszts Tweede pianoconcerto dateren uit de tijd waarin hij als pianovirtuoos doorheen Europa reisde. In Weimar, waar hij in 1842 als Kapellmeister werd benoemd, werkte hij de partituur af en herzag ze vervolgens maar liefst vier keer voordat hij ze uiteindelijk in 1863 liet publiceren. Het Tweede pianoconcerto is een werk in één beweging, onderverdeeld in zes verschillende delen. De partituur is erg virtuoos, maar bevat daarnaast ook ongelofelijk lyrische passages. Een voorbeeld daarvan is de cantilene die zich ongeveer in het midden van het werk bevindt: een ontroerende dialoog tussen de piano en een cello, geïnspireerd door Liszts liefde voor de Italiaanse belcanto.

Scheherazade is zonder twijfel het bekendste werk van de Russische componist Nikolai Rimsky-Korsakov. Geïnspireerd door de Vertellingen van duizenden-één nacht schreef hij deze vierdelige symfonische suite in de zomer van 1888. De solo viool kan in verbinding gebracht worden met Scheherazade, de Perzische vrouw die door het vertellen van spannende verhalen haar executie dag na dag weet uit te stellen. Rimsky-Korsakov vertelt met zijn symfonische suite geen concrete verhalen, maar roept wel, met behulp van een rijke instrumentatie, een tot de verbeelding sprekende, oriëntalistische sprookjeswereld op.

Tien jaar later schreef de Franse componist Maurice Ravel, geïnspireerd door Rimsky-Korsakovs Scheherazade, een 13 minuten durende ouverture met dezelfde titel. Dit zelden gespeelde werk wordt aan het begin van dit concert uitgevoerd.


Lionel Bringuier, dirigent
Jean-Yves Thibaudet, piano