Michiel Delanghe

 

Michiel Delanghe behaalde in 2012 zijn masterdiploma orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Ivo Venkov en Koen Kessels. Het jaar daarna won hij de Derde Prijs en Special Award in de Cadaqués Orchestra International Conducting Competition. Het was de eerste keer in de geschiedenis van de wedstrijd dat een ‘speciale award’ uigereikt werd.


Tijdens zijn studies dirigeerde Delanghe verscheidene concerten met het symfonieorkest van het Conservatorium van Antwerpen en met het Ensemble XXI. Hij was ook actief als assistent-dirigent van de Vlaamse Opera bij dirigenten als Patrick Fournillier (Turandot), Yannis Pouspourikas (Candide) en Jef Smits (Aladino e la lampada magica van Nino Rota). Michiel Delanghe nam actief deel aan masterclasses met Robin Engelen en Het Collectief, met Ivo Venkov en het Philharmonic Orchestra of Russe-Bulgaria en met Peter Eötvös en het Orchestre Philharmonique de Radio France.


In juli 2014 maakte hij zijn professioneel debuut met het Orquesta Sinfónica de Castilla y León. Hij dirigeerde intussen ook het Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya en het Orchestre National de Lille. Laatstgenoemd orkest nodigde hem uit voor een tournee in januari 2016 met werken van Wagner, Stravinsky en Schubert.


Als assistent-dirigent stond hij ook recent aan de zijde van belangrijke dirigenten als Christian Arming bij het Koninklijk Philharmonische Orkest van Luik in de 9de Symfonie van Schubert ; Antony Hermus bij de Opera van Rennes in La Finta Giardiniera (Mozart) en Koen Kessels bij Opera Vlaanderen in Satyagraha (Philip Glass). Binnenkort zal hij ook Eric Withacre in het kader van een productie bij het Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio koor, bijstaan (2019).


Meldenswaardig zijn Michiel Delanghes debuut bij drie belangrijke Belgische orkesten waaronder het « Antwerp Symphony Orchestra » ; het « Belgian national Orchestra » dat hem voor MOL, een op maat gesneden productie voor kinderen engageerde en het « Brussels Philharmonic » onder meer voor de CD-opname van « Carmen Amoris » van de Belgische componist Jan Van der Roost en in het kader van het REMUA project.


Bezield door het lyrische repertoire en door alle scenische, dramaturgische en productionele aspecten van « opera », doorzwom Michiel Delanghe zowat alle watertjes. Wat hem ten goede diende toen hij uitgekozen werd om de productie « Zwanemans », in regie van de bekende Belgische regisseur Guy Joosten te dirigeren (2016). Dit muziektheaterstuk naar « Lohengrin » van Richard Wagner dat door Het PALEIS, Opera-Ballet-Vlaanderen et IOA (International Opera Academy Gent) werd gecoproduceerd, kende een immens succes.


Onder Michiel Delanghes toekomstige projecten : heruitnodigingen bij diverse Belgische orkesten : het Antwerp Symphony Orchestra, het Belgian National Orchestra, het Brussels Philharmonic en bij Opera Vlaanderen, waar hij met zijn ensemble « deCompagnie » onder de titel : BANKET ! een eigenzinnige bewerking van Verdi’s Macbeth zal dirigeren (creatie 2019 Opera Vlaanderen Gent gevolgd door voorstellingen in Theater ‘t Eilandje te Antwerpen).


Sedert september 2017 is Michiel Delanghe gastdocent aan het departement « directie » van het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen. Naast zijn verplichtingen als docent dirigeert hij er regelmatig symfonische projecten. In deze context zal hij binnenkort de 9de Symfonie « Uit de Nieuwe Wereld » van Antonin Dvorak in de Blauwe Zaal en de opera « Albert Herring » van Benjamin Britten in scenische versie in de Black Hall van deSingel dirigeren (2019)