Veel bijval op tournee doorheen het Verenigd Koninkrijk

UK

 

“Na de COVID-periode is deze UK tour een bijzonder belangrijk gebeuren voor ons orkest,” zo vertelt Hans Waege, intendant van het Belgian National Orchestra: “sinds lange tijd nog eens een intense concertreeks in het buitenland met maar liefst acht voorstellingen in evenveel dagen, met de Belgische concerten erbij zelfs een totaal van 12 concerten! Daarnaast concerteren we voor het eerst in onze 86-jarige geschiedenis in Londen en maken we ook ons debuut in The Sage in Newcastle. En tot nu toe verloopt alles, door de fenomenale inzet van onze mensen, bijzonder goed!”


Enthousiaste reacties

Dat het Belgian National Orchestra bezig is aan een achtdaagse tournee doorheen het Verenigd Koninkrijk is intussen geen geheim meer. De aftrap van deze concertenmarathon in Cadogan Hall werd door het Londense publiek zeer gesmaakt en ook in Cheltenham, Gateshead, Edinburgh en Manchester vierde het enthousiasme hoog tij. “Tremendous Scottish debut for the Belgium National Orchestra in Edinburgh,” kopte recensent Gregor Tassie zijn artikel, dat hij met de volgende analyse besloot:

“In every department of this Belgian orchestra there are brilliant virtuosi emphasised by the brilliantly performed solo passages divided between the musicians. The first violins are a very well-disciplined group with a golden bloom that was especially evident in the extended passages in the second movement – generally the tone colour of the strings is remarkably harmonious while the woodwind and brass are comparable to any of the finest European ensembles.”


Artistieke én sociale dimensie

“Het programma dat we spelen onder leiding van onze nieuwe eerste gastdirigent, de jonge Spaanse Roberto González-Monjas, is exemplarisch voor de weg die het orkest de laatste jaren is gegaan,” aldus Hans Waege. “Van oudsher heeft het Belgian National Orchestra een bijzonder grote affiniteit met romantisch Frans en Russisch repertoire. De Symfonie in d van César Franck en Saint-Saëns zogenaamde Orgelsymfonie die we afwisselend spelen, laten horen wat we met dit soort repertoire in onze mars hebben. Daarnaast tonen we onze stijlflexibiliteit met het 25ste pianoconcerto van Mozart, in samenwerking met de Britse toppianist Paul Lewis. De wijze waarop we Mozart uitvoeren onder leiding van een uitstekende, stijlbewuste dirigent als Roberto González-Monjas die met Mozart net naam heeft gemaakt –  is niet alleen bijzonder verrijkend maar ook een nieuwe dimensie voor ons orkest.”

“En we blijven stappen zetten: een dergelijke tournee – de kans krijgen om onder een uitstekend dirigent en met een uitstekende solist avond na avond te vijlen aan dezelfde werken – zorgt voor een intense kwaliteitsontwikkeling. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de sociale dimensie. Samen op pad zijn, elkaar van een andere kant leren kennen … Dat levert heel wat dynamiek op!”

 


Afsluiter op 13 november in Bozar


Op zondag 13 november sluit het Belgian National Orchestra haar tournee af met een laatste concert in Bozar. Op het programma staat César Francks Symfonie in d en Mozarts 25ste pianoconcerto, onder leiding van Roberto González-Monjas en met Paul Lewis als solist.