Mahler 6 & Goerner plays Mozart

Bozar
Brussel
zo 14.04.24 15:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

Wolfgang Amadeus Mozart, Piano Concerto No. 23 in A major, K. 488
Gustav Mahler, Symphony No. 6 in A minor, “Tragische”


DE TRAGISCHE

Toen een radio-interviewer aan de wereldberoemde Argentijnse pianist Nelson Goerner de vraag stelde wat hij precies bewonderde in Mozarts Drieëntwintigste pianoconcerto somde deze de volgende elementen op: “de verrassende eenvoud, de muzikale diepte en de mysterieuze contemplatie”. Daarmee doelde hij vooral op de tweede beweging, “een deel waarin iets goddelijks schuilt, iets onuitsprekelijks”. Mozart componeerde dit concerto, met een eerste en een derde beweging die bruisen van de levensvreugde, gelijktijdig met de opera Le nozze di Figaro. Het ariaachtige karakter van het middendeel en de buffocoda van de laatste beweging zijn hier getuige van.

Brusselse topuitvoeringen van alle Mahlersymfonieën in nauwelijks twee jaar tijd, dat is de ambitie van de groots opgezette Mahlercyclus van de drie federale culturele instellingen. In dit concert waagt het Belgian National Orchestra zich onder leiding van chef-dirigent Antony Hermus aan de Zesde symfonie. Mahler componeerde dit werk in wat misschien wel de gelukkigste periode van zijn leven was. Toch klinkt de Zesde symfonie, die soms “De tragische” wordt genoemd, ontzettend duister. Velen, waaronder ook zijn vrouw Alma Mahler, dichtten deze compositie profetische kwaliteiten toe, zowel op persoonlijk als op geschiedkundig vlak. De dood van Mahlers oudste dochter, zijn ontslag als dirigent aan de Wiener Hofoper, de verontrustende diagnose van een hartklepinfectie, alsook de Eerste Wereldoorlog – zaken die allemaal voor de deur stonden – zijn inderdaad de tragische gebeurtenissen die passen bij het donkere karakter van de Zesde symfonie. Beroemd is vooral de vierde en laatste beweging waarbij een reusachtige hamer tot inzet komt om een fatale noodlotsslag te generen. Op de Achtste na, is de Zesde Mahlers grootst bezette symfonie: elke uitvoering van dit werk (hier in samenwerking met het orkest van de Munt) zorgt voor diep beklijvende, onvergetelijke momenten.

 

Een concert in synergie met Bozar & de Munt

 

Meer informatie over de Mahlercyclus

 

Antony Hermus, dirigent
Nelson Goerner, piano

 


© Photo by GR-DR

Artiesten

Antony Hermus

Antony Hermus was recently appointed Chief Conductor of the Belgian National Orchestra, starting an initial four-year term in September 2022 with a Designate year.

Nelson Goerner

Né en 1969 à San Pedro, en Argentine, Nelson Goerner commence l’étude du piano à cinq ans avec Jorge Garruba puis poursuit au Conservatoire National de Musique de Buenos