Baiba Skride & Mozart - Lutosławski

Bozar
Brussel
vr 16.06.23 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

Anthony Davis, Notes from the Underground (Belgian premiere)

Wolfgang Amadeus Mozart, Violin Concerto No. 3 in G major, K. 216

George Walker, Icarus in Orbit (Belgian premiere)

Witold Lutosławski, Concerto for Orchestra

De Amerikaanse jazzpianist en componist Anthony Davis schreef heel wat geëngageerde opera’s, onder andere over de Afro-Amerikaanse burgerrechtenactivist Malcolm X en over de ‘Central Park jogger case’ een rechtszaak waarbij zwarte en Latino-jongeren veroordeeld werden voor een verkrachting die ze niet op hun geweten hadden. Chef-dirigent Hugh Wolff voert een compositie uit die Anthony Davis in 2013 schreef en die gebaseerd is op muziek van Duke Ellington: Notes from the Underground.

Mozart schreef in totaal vijf vioolconcerto’s. Niet op verschillende momenten van zijn leven, maar allemaal in één jaar tijd, toen hij 19 jaar oud was en als concertmeester diende aan het hof van de Salzburgse aartsbisschoppen. De Letse violiste Baiba Skride speelt het Derde vioolconcerto, bestaande uit een licht en vrolijk allegro, een dansant adagio en een door volksmuziek geïnspireerd rondo.

George Walker studeerde aan het Curtis Institute en volgde in de jaren 1950 in Parijs ook lessen bij Nadia Boulanger. Hij was de eerste Afro-Amerikaan die een diploma haalde in piano en compositie, die een recital speelde in New York’s Town Hall en die uiteindelijk ook in 1996 een Pulitzerprijs voor Muziek kreeg. Zijn orkestwerk ‘Icarus in Orbit’ verklankt het verhaal van Icarus wiens vader Daedalus vleugels uit bijenwas maakte om het eiland Kreta te ontvluchten. De val van Icarus – die te dicht bij de zon vloog, waardoor zijn vleugels smolten – geeft George Walker weer met een neerstortende fluit.

 

Hugh Wolff, dirigent
Baiba Skride, viool

Artiesten

Hugh Wolff

Hugh Wolff stond op het podium met alle grote Noord-Amerikaanse orkesten, meer bepaald van Chicago, New York, Boston, Philadelphia, Los Angeles, San Francisco, Toronto en Montréal.

Baiba Skride

Baiba Skride’s natural approach to music‐making has endeared her to many of today’s most important conductors and orchestras worldwide.