Maris Gothoni is de nieuwe verantwoordelijke Artistieke planning

Maris Gothoni is de nieuwe verantwoordelijke Artistieke planning van het Belgian National Orchestra 


De directie en de intendant van het Belgian National Orchestra maken met genoegen bekend dat Maris Gothoni is aangesteld als verantwoordelijke voor de artistieke planning. De aanwerving van Maris Gothoni past in de huidige dynamiek van het Belgian National Orchestra. Sinds januari 2022 is het orkest officieel het huisorkest van de prachtige Henry Le Bœufzaal in BOZAR te Brussel. Bovendien bouwt het orkest naast BOZAR een nieuwe repetitiezaal, samen met architectenbureau DRDH en akoestiekexpert ARUP. De tournee doorheen het VK met Paul Lewis en eerste gastdirigent Roberto González-Monjas die nu bezig is en de geplande concerten in Parijs, Salzburg en Madrid onderstrepen de internationale dynamiek van het orkest.

Intendant Hans Waege: ‘We kijken er heel erg naar uit om met Maris Gothoni samen te werken. De combinatie van zijn warme, menselijke persoonlijkheid en zijn uitmuntende artistieke kennis en ambitie waren bepalend bij onze keuze voor Maris. Hij heeft tonnen ervaring als muzikant, artistiek programmator en planningsverantwoordelijke en dankzij die ervaring zal hij een belangrijke bijdrage leveren aan de continue artistieke groei en de kwaliteit van het programma van het Belgian National Orchestra.’

‘Ik ben erg blij en vereerd, en aanvaard de functie van verantwoordelijke Artistieke planning bij het Belgian National Orchestra met plezier. Ik verheug me op de boeiende samenwerking met intendant Hans Waege, chef-dirigent Antony Hermus, het orkest en het managementteam. De ambitie, de visie, het engagement en de unieke kenmerken van het Belgian National Orchestra zijn heel inspirerend en ik sta te popelen om aan onze gezamenlijke reis te beginnen!’ zegt Maris Gothoni.
 

OrchestraBio
Maris Gothoni werd in 1979 in Berlijn geboren, uit een Finse vader en een Oostenrijkse moeder. Hij startte zijn carrière als concertpianist en schrijver, studeerde aan de Universität der Künste Berlin en andere instellingen en heeft als artistiek manager en concertcurator gewerkt, en dat bij verschillende muziekinstellingen in diverse landen.
 

Stavanger Symphony Orchestra
Momenteel is hij de manager Artistieke planning bij het Stavanger Symphony Orchestra in Noorwegen. Daar was hij verantwoordelijk voor de programmatie, stippelde hij de artistieke planning op lange termijn uit en onderhield en versterkte de relaties met artiesten en de internationale muziekwereld. Tijdens zijn mandaat in Stavanger werd Andris Poga aangesteld als nieuwe chef-dirigent van het orkest, werden Emmanuel Pahud, Nicolas Altstaedt, Peter Eötvös en Martin Grubinger artists in residence, sloot hij nieuwe internationale opnamecontracten, zowel voor audio- als videostreaming, en implementeerde hij innovatieve formats.
 

Internationale projecten  
Andere organisaties waarvoor hij gewerkt heeft, als curator, artistiek programmator en producer, zijn het Tongyeong International Music Festival, het grootste klassieke muziekfestival van Zuid-Korea, het Weiwuying International Music Festival in Taiwan, het Seoul Philharmonic en de Internationale Hugo Wolf-Akademie. Hij heeft de concertreeks ‘Music of Today’ van het Philharmonia Orchestra aangestuurd en hij is ook artistiek codirecteur van de editie 2023 van het Finse festival Avanti! Summer Sounds.

 

Hij treedt op 1 maart 2023 in functie.