21 by Dirk Brossé

Dat de huidige gezondheidscrisis een klassiek nieuwjaarsconcert onmogelijk maakt, hoeft geen nadeel te zijn. Het Belgian National Orchestra en BOZAR werkten samen met Dirk Brossé een alternatief uit dat uiteindelijk veel spannender werd dan het geplande nieuwjaarsconcert. ‘21 by Dirk Brossé’ is een livestream die zowel een interactieve klassieke muziek medley als een ode aan de Zweedse dj en muziekproducent Avicii bevat.

De medley bestaat uit 21 delen, en elk deel is gebaseerd op een bekend werk uit de klassieke muziek. Er is ook een overkoepelende dramaturgie die ervoor zorgt dat de compositie – los van alle referenties – een volwaardig stuk is. Een langzame inleiding gaat over in een expositie met eerst een snel en daarna een traag deel. Aan het einde is er een cadens en een coda. En natuurlijk zijn er heel wat verwijzingen, woordspelletjes en dergelijke meer. Het negentiende thema bijvoorbeeld is één lange melodie die bestaat uit 10 verschillende stukken: een ‘circle of solidarity’ als antwoord op het COVID-19-virus.

Na de klassieke muziek medley dirigeert Dirk Brossé ook nog het door hem gecomponeerde ‘The Pulse of Joy - Tribute to Avicii’. Voor dit werk putte hij inspiratie uit de EDM-scène die hij als dirigent op Tomorrowland leerde kennen. Avicii omschrijft hij als “een meester in het spel met de beat”.