Symphonic Hour - Sibelius 5 & Kobekina plays Elgar

Bozar
Brussel
vr 23.02.24 20:00
Tarief los ticket
€ 40 - 30 - 20 - 10

Edward Elgar, Cello Concerto in E minor, Op. 85
Jean Sibelius, Symphony No. 5 in E-flat major, Op. 82

Er zal een pauze van 20 minuten zijn. Het einde van het concert is voorzien rond 21.35 uur.


TROUW AAN ZICHZELF 

Het Celloconcerto in e is het laatste grote werk van de Britse componist Edward Elgar. Hij schreef dit vierdelig concerto in 1919, net na de Eerste Wereldoorlog. De elegische en contemplatieve sfeer kan verbonden worden met de angst, wanhoop en desillusie van de oorlogsjaren. Het meanderende hoofdthema van de eerste beweging componeerde Elgar toen hij ontwaakte uit een verdoving na het laten weghalen van zijn amandelen. Hij beschouwde het als iets diep persoonlijks: “als je ooit iemand dit thema hoort fluiten in de heuvels van Malvern, dan ben ik dat.”

In 1915 was Jean Sibelius een gevestigd componist wiens 50ste verjaardag werd uitgeroepen tot een nationale feestdag in Finland. Toch twijfelde hij aan zichzelf: moest hij, rekening houdende met de recente modernistische verwezenlijkingen van Stravinsky, de Franse impressionisten en Schönberg zijn compositiestijl radicaal omgooien of zat er nog toekomst in zijn nationalistisch geïnspireerde, hoogromantische klankesthetica? In de Vijfde symfonie, koos hij er gaandeweg voor om trouw te blijven aan zichzelf. De derde versie van deze symfonie, gepubliceerd in 1919 is een driedelig werk. Unieke harmonieën en fenomenale orkestkleuren kenmerken de zich organisch ontwikkelende eerste beweging die na enkele donkere passages triomfantelijk wordt afgesloten met een scherzoachtig einddeel. Daarna komt een warmhartige, liefelijke tweede beweging: een reeks variaties op een thema dat de fluit introduceert. Inspiratie voor de derde en laatste beweging vond Sibelius in 16 zwanen die hij gracieus over een meer nabij zijn huis had zien vliegen. Beroemd is ook het einde, bestaande uit zes individuele akkoorden die de dirigent – in dit concert James Feddeck – elk afzonderlijk op bijzonder theatrale wijze kan laten losbarsten.

 

James Feddeck, dirigent
Anastasia Kobekina, cello
 


© Photos by Xenia Zasetskaya

Artiesten

James Feddeck

Born in New York and hailed by the Chicago Tribune as “A gifted conductor who’s clearly going places”, James Feddeck’s engagements over the past season have included debuts with the BBC Scottish Sy

Anastasia Kobekina

Being one of the most promising talents of her generation, Anastasia Kobekina debuted with an orchestra at the age of six.