Symphonic Hour - Mussorgsky & González-Monjas plays and conducts Mozart

Bozar
Brussel
vr 03.05.24 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

Wolfgang Amadeus Mozart, Violin Concerto No. 4 in D major, K. 218
Modest Mussorgsky, Pictures at an Exhibition (arr. Maurice Ravel)

 

 

GUIDED CONCERT

Verrijk je concertervaring met een inleiding in de Henry Le Boeufzaal van Bozar! De inleiding start om 19u en is gratis op vertoon van je concertticket. Eerste gastdirigent dirigent én solist Roberto González-Monjas geeft tekst en uitleg bij de gespeelde werken. Gemodereerd door Florestan Bataillie.

 


SCHILDERIJENTENTOONSTELLING  

Eerste gastdirigent Roberto González-Monjas begon zijn carrière als soloviolist, concertmeester en kamermuzikant. Ook vandaag is hij, naast als dirigent, nog als violist actief. Soms speelt én dirigeert hij tegelijkertijd, zoals in zijn ophefmakende opname van Mozarts Zevende serenade met Musikkollegium Winterthur. In dit concert brengt hij – als violist én muzikaal leider – het Vierde vioolconcerto van Mozart, een werk dat de Oostenrijkse componist in 1776 schreef toen hij in dienst was van de Salzburgse aartsbisschoppen.

De Schilderijententoonstelling is Mussorgsky’s beroemdste werk. Aanleiding voor het schrijven van deze pianocyclus was een tentoonstelling met werk van de Russische schilder en architect Viktor Hartmann, een goede vriend van Mussorgsky die plotseling was overleden. Tien schetsen dienden Mussorgsky als inspiratiebron voor evenveel composities. Deze reeg hij aan elkaar met ‘promenades’: korte composities die verklanken hoe de componist van het ene werk naar het andere wandelt. Een kreupele gnoom opent de tentoonstelling, waarna een fantasievolle reis begint langsheen ruziënde kinderen in de Tuin van de Tuilerieën, een ballet van half uitgekomen kuikens, duistere catacomben en Baba Yaga’s hut op kippenpoten. De tentoonstelling eindigt met De grote poort van Kiev, een virtuoos showstuk voor pianisten dat Maurice Ravel (wiens orkestratie van de Schilderijententoonstelling in dit concert wordt uitgevoerd) op briljante wijze arrangeerde. Bijzonder aan het arrangement van Ravel is daarnaast ook het gebruik van saxofoons, onder andere voor de verklanking van het tweede schilderij: Il vecchio castello.

 

Roberto González-Monjas, dirigent en viool

 

 

© Photo by Marco Borggreve

Artiesten

Roberto González-Monjas

Highly sought-after as a conductor and violinist, Roberto González-Monjas is rapidly making a mark on the international scene.