Shostakovich Festival - Young Belgian Strings

Bozar
Brussel
zo 27.02.22 11:00

Dmitri Shostakovich

  • Chamber Symphony Op. 110A
  • Sonate for Violin and Piano, Op. 134 (arr. Michael Zinman)

De Young Belgian Strings bestaat uit 21 jonge talenten uit de verschillende klassen strijkinstrumenten van alle Belgische conservatoria en muziekhogescholen. Het doel van dit strijkorkest is om deze muzikanten de kans te geven elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen, hun kennis bij te werken, op te treden op de meest prestigieuze internationale podia en zich voor te bereiden op een toekomstige carrière in ’s werelds beste orkesten.

In dit concert voeren de Young Belgian Strings eerst Shostakovich’ Kamersymfonie uit. Dit werk is eigenlijk een arrangement van diens Achtste strijkkwartet, georkestreerd voor strijkorkest door de Russische dirigent Rudolf Barshai. In het oeuvre van Shostakovich neemt het Achtste strijkkwartet een bijzondere plaats in: het ontstond in een voor de componist zeer moeilijke periode en is een van zijn meest autobiografische werken. De compositie begint met Shostakovich’ muzikale handtekening (de noten DSCH) en refereert naar heel wat andere composities van Shostakovich. Er zijn ook duidelijke parallellen met zowel Strauss’ Metamorphosen als Tchaikovsky’s Zesde symfonie –werken die net als Shostakovich’ strijkkwartet werden geschreven aan het einde van een componistenleven, terugblikkend op bijzonder veel leed.

Daarna soleert de jonge belofte Sonoko Miriam Welde in een arrangement van Shostakovich’ Sonate voor viool en piano, opus 134. Shostakovich schreef dit werk
in 1968 voor de 60ste verjaardag van David Oistrakh, de violist die een cruciale rol speelde in de totstandkoming van zowel zijn Eerste als Tweede vioolconcerto. Michael Zinman arrangeerde deze sonate voor viool solo, strijkorkest en slagwerk.

De Young Belgian Strings staan onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.

 

Young Belgian Strings
Dirk Van De Moortel,
dirigent
Sonoko Miriam Welde, viool
Nico Schoeters, percussie