Prokofiev 2 & Alexander Melnikov

Bozar
Brussel
vr 02.02.24 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

Sergei Prokofiev, Suite from Le pas d’acier, Op. 41 bis
Sergei Prokofiev, Piano Concerto No. 2 in G minor, Op. 16
Sergei Prokofiev, Symphony No. 2 in D minor, Op. 40


EEN WERK VAN STAAL EN IJZER 

Tussen 1918 en 1936 meed de Russische componist Sergei Prokofiev zijn thuisland, de zonet opgerichte Sovjet-Unie. Na enkele jaren te hebben rondgedoold, voornamelijk in Amerika, vestigde hij zich in 1923 in Parijs. Daar intensiveerde hij zijn contacten met de balletimpressario Sergei Diaghilev. Deze gaf hem de opdracht tot het schrijven van balletten zoals Chout en De stalen stap. Het Belgian National Orchestra voert in twee concerten de suites uit die bij deze balletten horen, naast andere werken uit Prokofievs Amerikaanse en Franse periode.

Het eerste concert op vrijdag 2 februari begint met de suite van Prokofievs ballet De stalen stap, een werk dat verklankt hoe het sovjetleven verloopt in een druk station en vervolgens in een fabriek. Daarna volgt het Tweede pianoconcerto, uitgevoerd door de Russische pianist Alexander Melnikov. Prokofiev reconstrueerde dit vierdelige, technisch bijzonder uitdagende werk in 1923 nadat de eerste versie uit 1913 verloren ging in de vlammen van de Russische Revolutie. Een jaar later begon Prokofiev in Parijs aan zijn Tweede symfonie, “een werk van staal en ijzer”, het onbetwistbare hoogtepunt van zijn expressionistische periode.

Op zondag 4 februari voert de Duitse violiste Veronika Eberle het Eerste vioolconcerto uit, geschreven in het jaar van de Russische Revolutie (1917). Doordat Prokofiev meteen na het finaliseren van zijn compositieuitweek naar de Verenigde Staten en daarna naar West-Europa, duurde het tot 1923 voordat het concerto haar première beleefde in Parijs. Een van de eerste violisten die dit werk speelde, Joseph Szigeti, omschreef Prokofievs Eerste vioolconcerto als “een mix van sprookjesachtige naïviteit en gedurfde wildheid”. Daarnaast staat ook een suite op het programma: Chout, over een nar die zeven anderen voor de gek hield.

 

Stanislav Kochanovsky, dirigent
Alexander Melnikov, piano

Artiesten

Alexander Melnikov

Alexander Melnikov graduated from the Moscow Conservatory under Lev Naumov.