Henderickx & Leif Ove Andsnes plays Beethoven

Bozar
Brussel
vr 08.09.23 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

Sergei Prokofiev, L’amour des trois oranges : suite symphonique, op. 33 bis: Les Ridicules, Scherzo, La Fuite
Gustav Mahler, Totenfeier
Wim Henderickx, Rejoice! (Hymn for New Times) (world premiere)
Ludwig van Beethoven, Piano Concerto No. 5 in E-flat major, Op. 73, "Emperor"


HOMMAGE AAN WIM HENDERICKX

In het eerste deel van dit openingsconcert werpt chef-dirigent Antony Hermus een blik vooruit in het nieuwe seizoen van het Belgian National Orchestra. Enkele symfonische hoogtepunten uit L’amour des trois oranges, een dolkomische opera van Sergei Prokofiev, dienen als smaakmaker voor het Prokofievfestival dat begin februari plaatsvindt. Net als alle muziek die op dit festival wordt gespeeld, componeerde Prokofiev L’amour des trois oranges tijdens zijn omzwervingen in Amerika en Europa tussen 1918 en 1936.

De imponerende treurmars Totenfeier van Gustav Mahler (later herwerkt als openingsdeel van zijn Tweede symfonie) vormt de opmaat van de Mahler-integrale die het Belgian National Orchestra, Bozar en de Munt de komende twee jaar realiseren in Brussel. Tegelijkertijd is de programmering van dit werk ook een ode aan de onlangs overleden Wim Henderickx, wiens laatste compositie Rejoice! (Hymn for New Times), een opdrachtwerk van het Belgian National Orchestra, op dit concert haar wereldpremière beleeft.

Sinds de Noorse sterpianist Leif Ove Andsnes zo’n tien jaar geleden alle pianoconcerti van Beethoven opnam voor het bekende label Sony Classics (The Beethoven Journey) wordt hij als een absolute Beethoven-autoriteit aanschouwd. In dit openingsconcert speelt hij diens vijfde, laatste en misschien wel meest indrukwekkende concerto. Het zogenaamde ‘Keizersconcerto’ onderscheidt zich van Beethovens andere pianoconcerti door de fenomenale lengte, de heroïsche toon en het feit dat de pianopartij tot in de details is uitgeschreven. Beethoven componeerde dit werk, dat hij door zijn toenemende doofheid zelf nooit heeft kunnen uitvoeren, tussen “het tromgeroffel, kanongebulder en menselijk leed” dat de Fransen veroorzaakten toen ze onder leiding van Napoleon in 1809 Wenen belegerden.

Antony Hermus, dirigent
Leif Ove Andsnes, piano
 

Artiesten

Antony Hermus

Antony Hermus was recently appointed Chief Conductor of the Belgian National Orchestra, starting an initial four-year term in September 2022 with a Designate year.

Leif Ove Andsnes

The New York Times calls Leif Ove Andsnes “a pianist of magisterial elegance, power, and insight,” and the Wall Street Journal names him “one of the most gifted musicians of his generation.” With h