Film Symphonic: Varieté

Bozar
Brussel
vr 15.09.23 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

Elena Kats-Chernin, Music for Varieté (film)


NIEUWE PARTITUUR VOOR EEN STILLE FILM 
 

Na een ongeval kan de beroemde trapezekunstenaar Boß niet meer optreden. Samen met zijn vrouw en kind baat hij een kermistent uit in de Hamburgse uitgangsbuurt St. Pauli. Op een dag brengen matrozen een jong en mooi meisje mee, dat bij hem mag dansen. Algauw wordt hij op Berta-Marie verliefd. Samen vluchten ze naar Berlijn, waar ze als acrobatentrio met de kunstenaar Artinelli grote successen boeken in het legendarische variététheater Wintergarten. Wanneer Boß echter ontdekt dat Berta-Marie hem met Artinelli bedriegt, wordt hij razend van woede.

Het artiestenmelodrama Varieté, gefilmd in 1925 door Ewald André Dupont, was een van de grootste exportsuccessen van de Weimarrepubliek. Oscarwinnaar Emil Jannings (in de rol van Huller) en sensationele trapeze-scènes (met een salto mortale, gedubbeld door het toen beroemde acrobatentrio Codonas) deden het publiek verstommen. Het vernieuwende camerawerk van Karl Freund, tussen expressionisme en film noir, leverden Varieté ook een belangrijke plaats op in de filmgeschiedenis. Een nieuwe, digitaal gerestaureerde versie van de Friedrich-Wilhelm- Murnau-stichting ging in 2015 in première op de Berlinale.

In samenwerking met de Duits- Franse televisiekanalen ZDF en ARTE, en onder leiding van Dirk Brossé voorziet het Belgian National Orchestra deze stomme film van muziek. Die muziek werd recent gecomponeerd door de Oezbeeks-Australische componiste Elena Kats-Chernin, die hiermee voor de vierde keer een soundtrack schreef voor een stomme film. Elena Kats-Chernin werd geboren in de Sovjet-Unie, studeerde in Moskou, emigreerde dan naar Sydney en volgde uiteindelijk ook lessen in Duitsland bij onder andere Helmut Lachenmann. Daar werd ze in de jaren 1980 bekend door haar samenwerkingen met Andrea Breth (een theaterregisseuse voor wie ze de toneelmuziek schreef) en opdrachtcomposities van onder andere het Ensemble Modern. In 1994 keerde ze terug naar Australië, waar ze haar bekendste werk schreef: het ballet Wild Swans, een commissie van het Australisch Ballet en het Sydney Opera House.


In samenwerking met ARTE, ZDF, Bozar en 2eleven music film.

Met de steun van de Friedrich Wilhelm Murnau Stichting.
 

arte cine concert

 

Dirk Brossé, dirigent

 

© Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stfitung

Artiesten

Dirk Brossé

Dirk Brossé, an internationally acclaimed conductor and award winning composer, is currently Music Director of the Chamber Orchestra of Philadelph