Film Symphonic: The Phantom of the Opera with Frank Strobel

Bozar
Brussel
do 07.03.24 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

Carl Davis, music for The Phantom of the Opera (with a live screening of the 1925 movie by Rupert Julian)


HORRORFILM UIT DE JAREN 1920 

De Duitse dirigent Frank Strobel is een pionier op het vlak van filmconcerten. In dit concert dirigeert hij de partituur die Carl Davis in 1996 componeerde als begeleiding bij de stille Amerikaanse horrorfilm The Phantom of the Opera.

Begin jaren 1920 vatte de Nieuw- Zeelandse regisseur Rupert Julian het plan op om Le Fantôme de l’Opéra, een boek van Gaston Leroux, te verfilmen. Voor de titelrol sprak hij Lon Chaney aan die kort voordien The Hunchback of Notre Dame had vertolkt en bekend stond om zijn innovatieve make-up. Mét resultaat, want toen het spook tijdens de première in 1925 op het witte doek zijn skeletachtige gezicht onthulde, schreeuwde het publiek het uit. Daarnaast miste ook het pompeuze gemaskerde bal, het neerkomen van de immense kristallen luster en de grotesk-griezelige spookwereld onder het Parijse operahuis haar effect niet. Verschillende restauraties zorgden ervoor dat de film ook vandaag nog een klassieker is die je moet gezien hebben.

Tijdens de filmvertoning speelt het Belgian National Orchestra een nieuwe partituur van Carl Davis. Deze Amerikaanse dirigent en componist schreef musicals en opera’s, werd bekend door zijn muziek voor televisieprogramma’s van de BBC en heeft ook heel wat filmpartituren op zijn naam staan, voor onder andere The Great Gatsby, Mothers & Daughters en The Understudy. Nieuwe muziek componeren voor stille films is een andere specialisatie van Carl Davis: naast voor The Phantom of the Opera schreef hij ook muziek voor de DVD-releases van Ben-Hur, Safety Last en Charlie Chaplins City Lights (arrangement).

 

Frank Strobel, dirigent

 

© Photo by Universal Pictures

 

 

Boek jouw tickets voor het volgende Film Symphonic concert , "Joker," op 25 april 2024.
Artiesten

Frank Strobel

A conductor whose international reputation is built on repertoire of unusual stylistic diversity. Frank Strobel has long been recognised as a leading figure in the space where film meet music.