Film Symphonic Joker with Dirk Brossé

Bozar
Brussel
do 25.04.24 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

Hildur Guðnadóttir, music for Joker (with a live screening of the 2019 movie by Todd Phillips)


OSCARWINNENDE PARTITUUR

De psychologische thriller Joker was zonder twijfel een van de meest memorabele films uit het jaar 2019. Het unieke oorsprongsverhaal rondom Arthur Fleck, die uiteindelijk de psychopathische superschurk wordt die Gotham City terroriseert, kon vriend en vijand van het Batmanuniversum bekoren.

Dat heeft alles te maken met de fenomenale acteerprestatie van Joaquin Phoenix. Op diepmenselijke wijze vertolkt deze het personage van Arthur Fleck, een gemarginaliseerd individu dat langzaam maar zeker afglijdt in de waanzijn. Een belangrijke oorzaak daarvoor is het stopzetten van zijn gezondheidszorg – een drastische besparingsmaatregel. De absurdistische en nihilistische acties van de voormalige cliniclown, die zijn lachen niet kan controleren, worden algauw de inspiratiebron van heel wat volksprotesten – totdat alles vreselijk uit de hand loopt.

De muziek van Joker, die het Belgian National Orchestra onder de leiding van Dirk Brossé live zal uitvoeren, werd geschreven door de Ijslandse componiste en klassiek celliste Hildur Guðnadóttir. Haar eigen instrument, de cello, vertolkt het titelpersonage terwijl het orkest de waanzin symboliseert die oprijst in het hoofd van de paars-gele horrorclown: eerst sluimerend aanwezig op de achtergrond, dan alsmaar luider wordend en uiteindelijk de cello totaal verzwelgend. Voor de
soundtrack van Joker kreeg Hildur Guðnadóttir, die tegelijkertijd ook de muziek schreef voor de gevierde mini-serie Chernobyl, heel wat prijzen toegekend waaronder ook een Golden Globe Award for Best Original Score.

 

Dirk Brossé, dirigent
 

 

© Photo by Warner Bross Pictures

Artiesten

Dirk Brossé

Dirk Brossé, an internationally acclaimed conductor and award winning composer, is currently Music Director of the Chamber Orchestra of Philadelph