Beethoven 3 & Yibai Chen plays Shostakovich

Bozar
Brussel
za 21.10.23 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12
30CC/Schouwburg Leuven
Vlaams-Brabant
zo 22.10.23 20:00
Tarief los ticket
€ 25 - 23

Grażyna Bacewicz, Divertimento for string orchestra
Dimitri Shostakovich, Cello Concerto No. 1 in E-flat major, Op. 107
Ludwig van Beethoven, Symphony No. 3 in E-flat major, Op. 55 “Eroica”


AANDENKEN AAN EEN GROOT MENS 

De Chinese cellist Yibai Chen (Tweede Prijs Koningin Elisabethwedstrijd 2022) voert Shostakovich’ Eerste celloconcerto uit, een van de moeilijkste stukken uit het cellorepertoire. Shostakovich componeerde dit werk in 1959, geprikkeld door de Sinfonia concertante van Prokofiev. De beroemde Russische cellist Mstislav Rostropovich speelde de première van beide werken. Het Eerste celloconcerto van Shostakovich bestaat uit vier delen. De frisse, intens ritmische eerste en derde bewegingen contrasteren met de melancholische tweede beweging. In de laatste beweging citeert Shostakovich Stalins lievelingslied Suliko op ironische wijze: na de dood van de dictator voelde hij zich vrij om zo ‘formalistisch’ te schrijven als hij zelf wou. Met een viernotenmotief – DSCH – dat in drie van de vier bewegingen opduikt, zette Shostakovich bovendien meermaals zelfbewust zijn muzikale handtekening.

Emeritus dirigent Hugh Wolff waagt zich daarna aan de Derde symfonie van Beethoven. Dat werk is niet alleen omwille van haar vorm, maar vooral ook omwille van haar inhoud revolutionair. Enerzijds rechtte Beethoven na een zware persoonlijke crisis, teweeggebracht door zijn alsmaar toenemende doofheid, met deze symfonie – een overwinning van de geest op het lichaam – terug zijn rug. Anderzijds drukte hij in dit werk zijn bewondering uit voor Napoleon Bonaparte die zich aan het begin van de 19de eeuw opwierp als belichamer van de democratische en anti-monarchistische idealen van de Franse revolutie. Wanneer Napoleon zich echter een paar jaar later tot keizer liet kronen, verscheurde Beethoven in een vlaag van teleurstelling en woede het titelblad van zijn symfonie. Uiteindelijk liet hij het werk publiceren met als ondertitel “Sinfonia eroica, composta per festeggiare il sovvenire di un grand’uomo” (heroïsche symfonie, gecomponeerd om het aandenken van een groot man te vieren).

 

Hugh Wolff, dirigent
Yibai Chen, cello

 

© Foto door CLOSE_SHOOT

Artiesten

Hugh Wolff

Hugh Wolff stond op het podium met alle grote Noord-Amerikaanse orkesten, meer bepaald van Chicago, New York, Boston, Philadelphia, Los Angeles, San Francisco, Toronto en Montréal.

Yibai Chen

"Yibai Chen impressed me enormously from the first moment I heard him. He is a tremendous talent!" — Daniel Hope