Arabella Steinbacher & Korngold - Larcher

Bozar
Brussel
vr 31.03.23 20:00
Tarief los ticket
€ 64 - 50 - 36 - 18

Franz Schubert, Symphony No. 8 in B minor “Unfinished” (D759)

Erich Wolfgang Korngold, Violin Concerto in D major, Op. 35

Thomas Larcher, Symphony No. 2 “Kenotaph” (Belgian premiere)

Afleiding, verwaarlozing? Waarom Franz Schubert zijn Achtste Symfonie onvoltooid liet, zullen we nooit weten. De klassieke symfonie kent vier delen, maar Schubert schreef echter maar twee van de gangbare vier symfonische delen. Maar wanneer is het dan klaar? Is iets wel ooit écht af? Leonardo da Vinci stelde al: “Een kunstwerk is nooit af, het wordt alleen verlaten”. En de Achtste van Schubert? Die wordt gewoon onvoltooid opgevoerd. Al is het misschien niet af, het is mooi zoals het is.

Om het nazisme te ontvluchten, emigreerde de Oostenrijkse componist Erich Korngold naar Amerika. In Hollywood bouwde hij een carrière uit als filmcomponist. Zijn vader, de beroemde muziekcriticus Julius Korngold, beschouwde dit als een verspilling van zijn talent en bleef zijn zoon aanmanen terug ‘ernstige muziek’ te schrijven. Pas in het jaar van zijn vaders dood, hetzelfde jaar waarin het nazisme werd verslagen, gaf Erich hier gehoor aan en finaliseerde een vioolconcerto dat al een tijdlang door zijn hoofd spookte. Korngolds Vioolconcerto ademt de sfeer uit van het fin de siècle Wenen, is zeer groot bezet en kan qua orkestratie wedijveren met de beste werken van Gustav Mahler en Richard Strauss.

Naast Schubert en Korngold presenteert dit concert ook nog een Belgische première van de Oostenrijkse componist Thomas Larcher. Diens Tweede symfonie bestaat uit vier delen en kent een klassieke opbouw. De titel “Kenotaph” (cenotaaf: een grafteken voor overledenen wiens stoffelijk overschot onvindbaar is) is een hommage aan de vele vluchtelingen die in 2016 verdronken in de Middellandse Zee. Een monument bestaande uit klanken, een drama zonder woorden.

Eva Ollikainen, dirigent
Arabella Steinbacher, viool

Casa Kafka

  
Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid  Tax Shelter