Belgian National Orchestra & La Monnaie Symphony Orchestra – Glière 3

Bozar
Brussel
za 22.04.23 20:00
Tarief los ticket
€46 - 38 - 24 - 10

Reinhold Glière, Symphony No. 3 in B minor “Ilya Muromets”, Op. 42

De Derde symfonie van Reinhold Glière wordt slechts zelden uitgevoerd: de enorme bezetting, de lengte en de technische moeilijkheid maken van elke opvoering een waar huzarenstuk. Om deze fenomenale compositie, een monument van de Slavische cultuur, te laten weerklinken in Bozar, werkt het Belgian National Orchestra samen met het orkest van de Munt onder leiding van Alain Altinoglu.

Reinhold Glière was een Russische componist van Pools-Duitse afkomst die een tijdlang directeur was van het conservatorium van zijn geboortestad Kiev (toen een onderdeel van het Russische Keizerrijk) en vanaf 1920 compositie doceerde aan het conservatorium van Moskou. Onder andere Myaskovsky en Prokofiev behoorden tot zijn leerlingen. Tijdens het Sovjetregime bekleedde hij verschillende openbare functies en ontving hij maar liefst drie keer de Stalinprijs. Zijn monumentale Derde symfonie, opgedragen aan de componist Alexander Glazunov, schreef Reinhold Glière echter nog in Kiev, een paar jaren voor de Eerste Wereldoorlog. Het is een vierdelig programmatisch werk dat het leven beschrijft van de krijgsheld Ilya Muromez, een ‘bogatyr’ of epische held van het grootvorstendom Kiev in de Middeleeuwen die het kwaad bestreed maar ten slotte zelf in steen werd veranderd.

Het eerste deel, “Rondzwervende pelgrims: Ilya Muromets en Svyatogor” verklankt hoe het hoofdpersonage door toedoen van een stel bedevaartreizigers beslist om in zijn 33ste levensjaar toch nog iets van zijn leven te maken. Door de dood van de reus Svyatogor verwerft hij algauw ongeziene krachten. In het tweede deel rekent Ilya Muromets af met de rover Solovei die hij in het daaropvolgende deel tot in het paleis van Prins Vladimir sleurt en hem daar tijdens een groot feest op spectaculaire wijze onthoofdt. In de vierde en laatste beweging vecht Ilya Muromets eerst tegen de heidense Tartaren en delft daarna het onderspit tegen twee magische ruiters. Een avontuurlijke, sprookjesachtige reis van Mahleriaanse lengte met impressionistische toonschilderingen die niemand onberoerd laten!

Alain Altinoglu, dirigent