Peer Gynt - Alfred Schnittke’s Ballet staged in Bozar

Bozar
Brussel
vr 18.03.22 20:00

Alfred Schnittke, Peer Gynt (Belgian premiere)

Niet enkel Edvard Grieg liet zich inspireren door het toneelstuk Peer Gynt van Henrik Ibsen, maar ook de Sovjet-Duitse componist Alfred Schnittke. Hij componeerde op vraag van de choreograaf John Neumeier in 1986-1988 een monumentaal ballet over de Noorse boerenzoon Peer Gynt, die met leugens de realiteit tracht te ontvluchten.

Schnittkes ballet bevat alle elementen van het originele Peer Gynt-verhaal, daaronder ook zijn ontmoeting met de trollenkoning. Sommige scènes worden echter verplaatst naar Hollywood, waar de Noorse losbol een succesvolle carrière als filmster weet uit te bouwen. Die loopt na heel wat grootheidswaanzin fout af. Oud en teleurgesteld keert Peer Gynt naar Noorwegen terug. Tot wat hebben alle avonturen geleid? Wie is hij echt? Heeft zijn leven iets voorgesteld of is alles één grote mislukking geweest?

De muziek die Alfred Schnittke schreef, is net als het verhaal bijzonder eclectisch, zit vol verrassingen en behoort tot het mooiste wat de 20ste eeuw heeft voortgebracht. Het Belgian National Orchestra voert deze veeleisende, nog nooit in België gespeelde partituur uit onder leiding van de Deense dirigent Michael Schønwandt (toekomstig Associated Director). Een jong team onder leiding van regisseur Mien Bogaert, met Talitha De Decker als choreografe, Dennis Peschke als kostuumontwerper en Benjamien Lycke als videograaf, verzorgt een enscenering die zich de vraag stelt waarom mensen er zo goed in slagen om ongemakkelijke waarheden steeds weer te ontvluchten. Twee dansers gaan aan de slag met personages uit het originele Ibsenverhaal, zowel live als in een gigantische videoinstallatie.

Beeld © Dennis Peschke, Benjamien Lycke, Mien Bogaert


In samenwerking met Klarafestival


Michael Schønwandt, dirigent
Mien Bogaert, stage direction and scenography
Talitha De Decker, choreography
Benjamien Lycke, video & editing
Dennis Peschke, costumes
Antonia Evers, costume assistance
Laure-Anne Iserief, Axel Guérin, dancers
Frans Maas, actor