Simone Lamsma & Mozart - Lutosławski

Bozar
Brussel
vr 16.06.23 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

Anthony Davis, Notes from the Underground (Belgian premiere)

Wolfgang Amadeus Mozart, Violin Concerto No. 4 

George Walker, Icarus in Orbit (Belgian premiere)

Witold Lutosławski, Concerto for Orchestra

 

Baiba Skride wordt wegens ziekte vervangen door de Nederlandse violiste Simone Lamsma.


De Amerikaanse jazzpianist en componist Anthony Davis schreef heel wat geëngageerde opera’s, onder andere over de Afro-Amerikaanse burgerrechtenactivist Malcolm X en over de ‘Central Park jogger case’ een rechtszaak waarbij zwarte en Latino-jongeren veroordeeld werden voor een verkrachting die ze niet op hun geweten hadden. Chef-dirigent Hugh Wolff voert een compositie uit die Anthony Davis in 2013 schreef en die gebaseerd is op muziek van Duke Ellington: Notes from the Underground.

Mozart schreef in totaal vijf vioolconcerto’s. Niet op verschillende momenten van zijn leven, maar allemaal in één jaar tijd, toen hij 19 jaar oud was en als concertmeester diende aan het hof van de Salzburgse aartsbisschoppen. De Nederlandse violiste Simone Lamsma speelt het Vierde Vioolconcerto, uitgevoerd in een vrolijke, virtuoze partituur.

George Walker studeerde aan het Curtis Institute en volgde in de jaren 1950 in Parijs ook lessen bij Nadia Boulanger. Hij was de eerste Afro-Amerikaan die een diploma haalde in piano en compositie, die een recital speelde in New York’s Town Hall en die uiteindelijk ook in 1996 een Pulitzerprijs voor Muziek kreeg. Zijn orkestwerk ‘Icarus in Orbit’ verklankt het verhaal van Icarus wiens vader Daedalus vleugels uit bijenwas maakte om het eiland Kreta te ontvluchten. De val van Icarus – die te dicht bij de zon vloog, waardoor zijn vleugels smolten – geeft George Walker weer met een neerstortende fluit.

Na door de Russische autoriteiten van ‘formalisme’ te zijn beschuldigd, begon de Poolse componist Lutosławski zijn toekomstige composities op volksmuziek te baseren. Zijn driedelige Concert voor Orkest (1954) put inspiratie uit muziek uit de Poolse regio Kurpie. Dit werk bezorgde Lutosławski zijn eerste internationale bekendheid. Een paar jaar later hoorde hij John Cages Concerto voor piano en orkest en begon hij te focussen op het schrijven van meer experimentele muziek.

 

Hugh Wolff, dirigent
Simone Lamsma, viool

Artiesten

Hugh Wolff

Hugh Wolff stond op het podium met alle grote Noord-Amerikaanse orkesten, meer bepaald van Chicago, New York, Boston, Philadelphia, Los Angeles, San Francisco, Toronto en Montréal.