Glass & Stravinsky Firebird - Celebration 40th anniversary ONDRAF / NIRAS

Bozar
Brussel
vr 02.12.22 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

Gustav Mahler, I. Andante-Adagio from: Symphony No. 10 in F-sharp major
Philip Glass, Hymn to the Sun from: Akhnaten (Belgian premiere)
Igor Stravinsky, The Firebird
Anders Hillborg, Liquid Marble (Belgian premiere)
Jean Sibelius, The Swan of Tuonela

Ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van het NIRAS – de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen – creëert het Belgian National Orchestra een nieuwe voorstelling in samenwerking met beeldend kunstenaar Eva L’Hoest, een experte in 3D-vormgeving en computer graphics. Zij onderzoekt met de beeldtaal die haar eigen is en aan de hand van vier werken uit het twintigste-eeuwse klassieke muziekrepertoire de uitdagingen die het aanwezige nucleaire afval stelt voor zowel de huidige als voor de komende generaties.

Ongebreideld geloof in één enkele godheid, dat is wat de farao Akhnaten in de gelijknamige opera van Philip Glass tijdens de Hymn for the Sun belijdt. De menselijke inventiviteit kent geen grenzen, ook al zijn de gevolgen van sommige uitvindingen niet te voorzien. De mogelijkheden van deze geëlektrificeerde tijden wakkeren ons nu eens aan tot wilde helledansen, wiegen ons dan weer zoet in slaap, net zoals de vuurvogel in Stravinsky’s indrukwekkende ballet.

Met Liquid Marble van de Zweedse componist Anders Hillborg duiken we rechtstreeks in de reactorvaten van de kerninstallaties die onze samenleving onder hoogspanning zetten. “Hillborgs muziek is die van het nucleaire tijdperk,” schreef de Evening Standard ooit: “met houtblazers die microtonaal op en neer gorgelen als een stel opgewonden sciencefictionrobots”. Sibelius’ symfonische gedicht De zwaan van Tuonela verplaatst ons naar een ander tijdperk waar mensen in hun huidige vorm niet meer bestaan en de natuur alles terug heeft overgenomen.

Voorafgaand aan dit scenische concert voert chef-dirigent Antony Hermus ook nog de eerste beweging van Mahlers Tiende symfonie uit. Altviolen openen dit adagio met een aan Wagners Tristan und Isolde herinnerende melodie. Een verrassend polyfone passage mondt daarna uit in een koraal dat op zijn beurt plaats ruimt voor een afschrikwekkend doodsakkoord, bestaande uit negen op elkaar gestapelde tertsen.


Antony Hermus, dirigent
Gerben van der Werf, countertenor
Eva L’Hoest, video

Artiesten

Antony Hermus

Antony Hermus was recently appointed Chief Conductor of the Belgian National Orchestra, starting an initial four-year term in September 2022 with a Designate year.

Gerben van der Werf

The Dutch countertenor Gerben van der Werf (1994) made his operatic debut at the age of 12 as Erster Knabe in Mozart’s Die Zauberflöte.