Antony Hermus conducts Tristan und Isolde

Bozar
Brussel
zo 03.12.23 15:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

Richard Wagner, Tristan und Isolde (compilation Henk de Vlieger)

 


Volg voorafgaand aan het concert, van 14:00 tot 14:30 in het Ovaal Salon, een meertalige inleiding met chef-dirigent Antony Hermus en Henk de Vlieger (compilatie Tristan und Isolde) als gasten. Toegang tot deze inleiding is gratis op vertoon van een concertticket. Wees op tijd, want plaatsen zijn beperkt! 
 


EINDELOOS VERLANGEN

Weinig werken hebben de muziekgeschiedenis zo diepgaand beïnvloed als Wagners muziekdrama Tristan und Isolde. Chef-dirigent en Wagnerspecialist Antony Hermus voert een 70 minuten durend orkestraal arrangement op van de Nederlandse componist Henk de Vlieger. Dat wordt, speciaal voor dit concert, uitgebreid met het liefdesduet uit het tweede bedrijf en Isoldes Liebestod uit het laatste bedrijf. De Finse sopraan Miina-Liisa Värelä kruipt daarbij in de huid van Isolde en de Zweedse stertenor Michael Weinius zingt de rol van Tristan.

Keltische mythen rond de figuur van Tristan – een ridder uit de wereld van Koning Arthur – inspireerden Wagner tot het componeren van misschien wel het meest intense liefdesdrama aller tijden. Even belangrijk als Gottfried von Straßburgs roman in verzen Tristan was echter de filosofie van Arthur Schopenhauer. Volgens deze filosoof schuilt ‘verlossing’ enkel in de ontkenning van de wil tot leven. Wagner verklankt dit op magistrale wijze: zijn hunkerende akkoorden vinden urenlang geen rust – het verlangen groeit en groeit – totdat uiteindelijk, tijdens Isoldes Liebestod, zich alles één toonaard hoger oplost dan de toonaard waarin het muziekdrama begon. Een vereniging van Tristan en Isolde is enkel mogelijk in de dood. De veeleisende partituur staat erom bekend om het publiek uit te putten, emotioneel, psychologisch én fysiek. De verlossing aan het einde van Tristan und Isolde is echter des te groter. “De wereld is arm voor iemand die nog nooit zo ziek is geweest om dit ‘helse plezier’ te proeven,” zo schreef Nietzsche ooit.

 

Antony Hermus, chef-dirigent
Miina-Liisa Värelä, Isolde
Barbara Kozelj, Brangäne
Michael Weinius, Tristan
Florestan Bataillie, verteller

 

 

© Photo by Marin Driguez

Artiesten

Antony Hermus

Antony Hermus was recently appointed Chief Conductor of the Belgian National Orchestra, starting an initial four-year term in September 2022 with a Designate year.

Miina-Liisa Värelä

Soprano Miina-Liisa Värelä has undeniably left an indelible mark on the operatic landscape, showcased in a series of acclaimed recent performances.

Barbara Kozelj

Slovenian mezzo-soprano Barbara Kozelj has established herself as a charismatic and versatile soloist and musician.

Michael Weinius

The Swedish tenor Michael Weinius is one of the most sought-after dramatic tenors.