Alexander Shelley & Herbert Schuch (piano)

vr 14.12.18 20:00
BOZAR
Tarief los ticket
€46 – €38 – €24 – €10

Felix Mendelssohn Bartholdy, Ein Sommernachtstraum, op. 21, (Scherzo ; Nocturne ; Hochzeitsmarsch)

Robert Schumann, Konzert für Klavier und Orchester in a-moll, op. 54  

Dmitry Shostakovich, Hamlet Incidental Music, op. 32 (1932)

Richard Strauss, Macbeth, TrV 163, op. 23

Of Direst Cruelty - Shakespeare in concert 

Elfenvoetjes trappelen ongeduldig bij het ontwaken van Ein Sommernachtstraum. Toen Mendelssohn Midzomernachtsdroom in handen kreeg was de zeventienjarige componist zo enthousiast over Shakespeare’s toneelstuk dat hij een concertouverture schreef vol fantasierijke effecten.

Dromen ontaarden in nachtmerries. Het kwaad dat in ons alleen schuilt wordt wakker. Een dolende kasteelgeest onthult aan Hamlet zijn vaders moordenaar. De jonge prins zint op wraak. In 1932 werd de jonge Sjostakovitsj gevraagd om de toneelmuziek te componeren voor een Hamlet-enscenering. Het theaterdebuut van Nikolaj Akimov, waarin Ophelia ten tonele verscheen als een ladderzatte prostituee en Hamlet werd neergezet als een bourgondische bon vivant, groeide uit tot een nationaal schandaal. Hoewel de meningen van de critici sterk uiteen liepen waren ze het over één ding eens: Sjostakovitsj’ muziek was verreweg het allerbeste.

Van Strauss’ symfonische gedichten is Macbeth de minst opgevoerde. Hongerend naar macht richt de generaal Macbeth — sterk beïnvloed door zijn vrouw — een bloedbad aan om zijn ambities te verwezenlijken. Lady Macbeth: “Come, you spirits / That tend on mortal thoughts, unsex me here, / And fill me from the crown to the toe topful / Of direst cruelty!” Bij pianovirtuoos Herbert Schuch — winnaar London International Piano Competition — en maestro Alexander Shelley zijn deze Shakespeare’s direst cruelties in goede handen.