Orchestrascope (Big Bang)
 

Zonzo Compagnie keert in deze familievoorstelling in het kader van het Big Bang Festival terug in de tijd, naar het begin van de rijke geschiedenis van de film. De ontdekking van de het bewegend beeld sprak tot de verbeelding en de mogelijkheid tot special effects zette aan tot een boost aan creatieve ideeën. Eén ding lukte toen echter nog niet: de films voorzien van geluid. Een muzikant of orkest begeleidde de voorstellingen live, een zogenaamde ‘foley artist’ bootste de geluiden in de film na en soms sprak een acteur zelfs de teksten.

Video-artieste Erato Tzavara koos voor Orchestrascope een reeks films uit de oude doos, stofte ze af en bewerkte ze voor deze voorstelling. Muzikant/componist Filipe Raposo voorziet deze van nieuwe muziek en kruipt zelf achter de piano. Omgeven door het Belgian National Orchestra en bijgestaan door foley artist Rémi Decker blaast hij nieuw leven in oude films.

Om de voorstelling compleet te maken, krijgt ook het publiek een rol in dit bijzondere circus van beeld en geluid. In deze nieuwe productie experimenteert Zonzo Compagnie opnieuw met klank en muziek en de mogelijkheden om het publiek te betrekken in een speelse dialoog.

Een productie van Zonzo Compagnie in coproductie met Fábrica das Artes (Centro Cultural de Belém) en Opéra de Rouen Normandie. Met de steun van de Creative Europe Programme of the European Union. Met dank aan Ed Devane.

 

Datum: Zondag 05/11/2023, 15:00

Locatie: Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

Coproductie : Bozar

Dirigent: Victor Jacob

Piano: Filipe Raposo

Foley-artiest: Remi Decker

Visuele kunstenaar: Erato Tzavara

Compositie: Filipe Raposo

Scenario , scènebeeld: Purni Morell

Lichtontwerp: Manuel Abrantes

Lichtontwerp: Ana Catarina Carocinho Carvalho

Technisch directeur: Arthur De Vuyst