Metropolis

Bozar
Brussel
za 16.11.24 20:00
Tarief los ticket
€48 - 10

Michael Daugherty, Metropolis Symphony: 1. Lex (Belgian premiere)
Keiko Devaux, new work (world premiere)
Philip Glass, Double Piano Concerto
Andrew Norman, Play: Level 1 (Belgian premiere)
Charles Ives, Central Park in the Dark
George Gershwin, An American in Paris

 

ABONNEMENT 2: AVONTUURLIJK EN HEDENHAAGS

 

KATIA & MARIELLE LABÈQUE PLAY GLASS 

‘Metropolis’ is in het DC Comics-universum een van de grootste en rijkste steden ter wereld. De Amerikaanse componist Michael Daugherty wijdde rond de jaren 1980 hieraan een vijfdelige symfonie. Het eerste deel van deze Metropolis-symfonie, Lex, is vernoemd naar de grootste vijand van Superman: de zakenmagnaat Lex Luthor. Een duivels snelle soloviool wordt in deze beweging op de hielen gezeten door het orkest dat ook vier scheidsrechterfluitjes bevat.

Na een nieuw werk van de Canadese componist Keiko Devaux in opdracht van Ars Musica, betreedt het wereldberoemde Franse pianoduo Katia en Marielle Labèque het podium. Zij voeren Philip Glass’ Concerto voor twee piano’s en orkest uit, een werk dat de Amerikaanse componist in 2015 speciaal voor hen schreef en dat in de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles onder Gustavo Dudamel in première ging.

Play van de in 1979 geboren Amerikaanse componist Andrew Norman werd meer dan eens geroemd als het belangrijkste orkestwerk van de 21ste eeuw. Het Belgian National Orchestra onder leiding van chef-dirigent Antony Hermus speelt de eerste beweging – of beter: het eerste level – van deze virtuoze, bruisende compositie. “Play verkent ideeën over keuze, toeval, vrije wil en controle,” liet Andrew Norman ooit optekenen, “maar daarnaast ook de lichamelijkheid en het plezier van instrumenten bespelen”.

Eveneens onder de indruk van de grootstad waren de componisten Charles Ives en George Gershwin. Central Park in the Dark van de eerste verklankt een warme zomernacht in het New Yorkse Central Park terwijl George Gershwin met An American in Paris een muzikaal impressie neerschreef van het bezoek dat hij in 1928 aan Parijs bracht.

 

Antony Hermus, dirigent
Katia Labèque, piano
Marielle Labèque, piano

 

In samenwerking met Ars Musica.