Daphnis et Chloé

Bozar
Brussel
vr 04.04.25 20:00
Tarief los ticket
€ 54 - 14

Albert Roussel, Bacchus et Ariane, Op. 43: Suite No. 2
Franz Liszt, Piano Concerto No. 1 in E-flat major, S. 124
Maurice Ravel, Daphnis et Chloé

 

INTRODUCTION

Verrijk je concertervaring met een inleiding in de Henry Le Boeufzaal van Bozar! De inleiding start om 19u en is gratis op vertoon van je concertticket.

 

ABONNEMENT 4: VERBORGEN PARELS

 

RAVEL & GEORGE LI PLAYS LISZT

Na enkele hoogtepunten uit het ballet Bacchus et Ariane van de Franse componist Albert Roussel, waagt de jonge Amerikaanse sterpianist George Li zich aan het Eerste pianoconcerto van Franz Liszt. De Weense muziekcriticus Eduard Hanslick noemde dit werk spottend een triangelconcerto, omdat Liszt de triangel in het scherzo een wel erg grote rol toebedeelde. Anderen, zoals Liszts landgenoot Béla Bartók, bewonderden dan weer de innovatieve vorm van het concerto. Voor pianisten vormt dit werk een vingerbrekende uitdaging vol kletterende octaven, ingewikkelde versieringen en razendsnelle arpeggio’s.

Maurice Ravels grootste orkestwerk is het ballet Daphnis et Chloé, gecomponeerd in opdracht van Sergej Diaghilev voor de Ballets Russes. Choreograaf Michel Fokine schreef het balletscenario op basis van de gelijknamige pastorale romance van de Griekse schrijver Longus. De titelpersonages Daphnis en Chloé zijn twee vondelingen die ver weg van het stedelijke leven respectievelijk door een geitenherder en een schapenhouder worden opgevoed. Ze worden hartstochtelijk op elkaar verliefd, maar missen ervaring om hun liefde te consumeren en krijgen algauw te maken met enkele malafide individuen … Ravel leverde een kleurrijke, op orkestraal vlak bijzonder geraffineerde partituur af die niet alleen inspiratie put uit de 18de-eeuwse Franse landschapschilderkunst, maar op het einde ook refereert aan de nieuwe klanken die de industriële revolutie met zich meebracht.

 

Antony Hermus, dirigent
George Li, piano

 

© Simon Fowler