Chout & Sergej Krylov plays Prokofiev

Bozar
Brussel
zo 04.02.24 15:00
Tarief los ticket
€ 48 - 40 - 26 - 12

Sergei Prokofiev, Violin Concerto No. 1 in D major, Op. 19
Sergei Prokofiev, Symphonic Suite from Chout, Op. 21 bis

 

 

Om 14:00 uur wordt er een lezing gehouden over het leven en werk van Prokofiev door Francis Maes in de studio in Bozar. Toegang is gratis bij vertoon van je concert ticket.


SPROOKJESACHTIGE NAÏVITEIT EN GEDURFDE WILDHEID

Tussen 1918 en 1936 meed de Russische componist Sergei Prokofiev zijn thuisland, de zonet opgerichte Sovjet-Unie. Na enkele jaren te hebben rondgedoold, voornamelijk in Amerika, vestigde hij zich in 1923 in Parijs. Daar intensiveerde hij zijn contacten met de balletimpressario Sergei Diaghilev. Deze gaf hem de opdracht tot het schrijven van balletten zoals Chout en De stalen stap. Het Belgian National Orchestra voert in twee concerten de suites uit die bij deze balletten horen, naast andere werken uit Prokofievs Amerikaanse en Franse periode.

Het eerste concert op vrijdag 2 februari begint met de suite van Prokofievs ballet De stalen stap, een werk dat verklankt hoe het sovjetleven verloopt in een druk station en vervolgens in een fabriek. Daarna volgt het Tweede pianoconcerto, uitgevoerd door de Russische pianist Alexander Melnikov. Prokofiev reconstrueerde dit vierdelige, technisch bijzonder uitdagende werk in 1923 nadat de eerste versie uit 1913 verloren ging in de vlammen van de Russische Revolutie. Een jaar later begon Prokofiev in Parijs aan zijn Tweede symfonie, “een werk van staal en ijzer”, het onbetwistbare hoogtepunt van zijn expressionistische periode.

Op zondag 4 februari voert de Russisch-Italiaanse violist Sergej Krylov het Eerste vioolconcerto uit, geschreven in het jaar van de Russische Revolutie (1917). Doordat Prokofiev meteen na het finaliseren van zijn compositieuitweek naar de Verenigde Staten en daarna naar West-Europa, duurde het tot 1923 voordat het concerto haar première beleefde in Parijs. Een van de eerste violisten die dit werk speelde, Joseph Szigeti, omschreef Prokofievs Eerste vioolconcerto als “een mix van sprookjesachtige naïviteit en gedurfde wildheid”. Daarnaast staat ook een suite op het programma: Chout, over een nar die zeven anderen voor de gek hield.

 

Stanislav Kochanovsky, dirigent
Sergej Krylov, viool
 

🔴 Om 20:00 wordt het uitgezonden op Musiq3

 

© Photo by Felix Broede

Artiesten

Stanislav Kochanovsky

Stanislav Kochanovsky’s refined artistic personality led him to be considered one of the brightest conductors of nowadays.

Sergej Krylov

Beguiling musicianship, fervent lyricism and intense tonal beauty comprise merely a few of the qualities that have secured Sergej Krylov’s place amongst the world’s most renowned performers.