Timothy Chooi & Prokofiev 1/ Debussy

Bozar
Brussel
zo 08.05.22 15:00

Kaija Anneli Saariaho, Laterna Magica (Belgian premiere)
Sergei Prokofiev, Violin Concerto No. 1 in D major, Op. 19
Claude Debussy, Images pour orchestre

De gevierde Finse componiste Kaija Saariaho speelt in haar compositie Laterna Magica met verschillende tempi die telkens andere parameters belichten. Snelle tempi benadrukken ritmische continuïteit, terwijl trage tempi de aandacht vestigen op specifieke klankkleuren. Symbool voor dit proces staat de laterna magica: een toestel dat in staat was om bewegende beelden te projecteren. Naarmate je sneller aan de hendel draait, maken individuele beelden plaats voor een continue beweging. Kaija Saariaho componeerde Laterna Magica tijdens het lezen van de gelijknamige autobiografie van de Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman. De woorden die de orkestleden fluisteren, zijn de termen waarmee Ingmar Bergman het licht in zijn films beschrijft.

In 2019 behaalde de jonge Canadese sterviolist Timothy Chooi de tweede prijs op de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij speelt het Eerste vioolconcerto van Sergei Prokofiev, geschreven in het jaar van de Russische Revolutie (1917). Doordat Prokofiev meteen na het finaliseren van zijn compositie uitweek naar de Verenigde Staten en daarna naar West-Europa, duurde het tot 1923 voordat het concerto haar première beleefde in Parijs. Een van de eerste violisten die dit werk speelde, Joseph Szigeti, omschreef Prokofievs Eerste Vioolconcerto als “een mix van sprookjesachtige naïviteit en gedurfde wildheid”. Prokofiev zet de traditionele concertostructuur op zijn kop, (traag-snel-traag in de plaats van snel-traag-snel), verlangt heel wat virtuositeit van de violist en weet vooral in de eerste en in de laatste beweging prachtige melodieën uit zijn mouw te schudden.

Debussy’s Images pour orchestre telt drie delen, waarvan het tweede, getiteld Iberia, zonder twijfel het beroemdste is. Hierin schildert hij, begeesterd door het bijwonen van een stierengevecht, een uiterst treffend muzikaal beeld van Spanje. “Onbegrijpelijk dat deze Fransman, die Spanje slechts eenmaal bezocht, op zo’n meesterlijke wijze de Spaanse folklore heeft weten te etaleren,” schreef de Spaanse componist Manuel de Falla over Debussy.

 

Hugh Wolff, dirigent
Timothy Chooi, viool