Martin Grubinger & Dorman/ Rachmaninoff

Kultur Konferenz und Messezentrum Triangel Sankt-Vith
Luik
do 19.05.22 20:00
Bozar
Brussel
vr 20.05.22 20:00
Kurhaus Wiesbaden
Buitenland
zo 22.05.22 19:00
Heinrich-Lades-Halle Erlangen
Buitenland
ma 23.05.22 20:00

Giovanni Gabrieli, Canzon septimi toni a 8 (from: Sacrae Symphoniae)
Avner Dorman, Frozen in Time
Michael Torke, Javelin
Sergei Rachmaninoff, Symphonic Dances, Op. 45

De Oostenrijkse multipercussionist Martin Grubinger is een van ’s werelds bekendste slagwerkers. Heel wat klassieke
componisten schreven werk voor hem. Ook buiten de klassieke muziekscène is hij een grote naam: in 2015 verzorgde hij bijvoorbeeld samen met zijn internationaal samengesteld ensemble The Percussive Planet de pauze-act van het Eurovisiesongfestival.

Frozen in Time is een concerto voor percussie en orkest dat de Israëlisch-Amerikaanse componist Avner Dorman in 2007 speciaal voor Martin Grubinger componeerde. Ondertussen werd dit werk deel van het standaardrepertoire. De titels van de drie delen – Indoafrica, Eurasia en The Americas – verwijzen naar de drie grote landmassa’s die onze aardbol rijk is. Ooit zouden deze samen het supercontinent Pangea gevormd hebben.

Het Belgian National Orchestra sluit de avond af met de Symfonische Dansen van Sergei Rachmaninoff. Hij schreef dit werk in 1940 op Long Island (New York) en blikte hiermee terug op zijn rijk gevulde leven. In het eerste deel citeert Rachmaninoff het hoofdthema van zijn Eerste symfonie, die een desastreuse première kende. In het derde deel verwerkt hij zowel het
Dies Irae-thema (een symbool voor de dood) als het Halleluja uit de orthodoxe liturgie (een symbool voor wederopstanding).


Hugh Wolff, dirigent
Martin Grubinger, percussie