Josef Špaček & Beethoven - John Luther Adams Become Ocean

Het Concertgebouw Brugge
West-Vlaanderen
vr 17.03.23 20:00

Kris Defoort, Human voices only (Belgian premiere)

Ludwig van Beethoven, Violin Concerto in D major, Op. 61

John Luther Adams, Become ocean (Belgian premiere)

Human voices only, geschreven in 2014, is het eerste orkestwerk van de Belgische componist en avant-gardejazzpianist Kris Defoort. Zijn inspiratie voor dit werk vond hij in Marokko: “Ik zat op een plat dak tijdens de ramadan en overal hoorde ik die gezangen, oneindige melodieën die maar uit een paar noten bestaan maar onmetelijke variaties kennen. Stemmen die nooit stoppen.” Met heel wat referenties naar vroeg-twintigste-eeuwse componisten zoals Debussy, Ravel, Satie en Stravinsky laat Kris Defoort de instrumenten van het orkest de verschillende facetten van de menselijke stem doorspelen, teruggrijpend op een nooit stoppende Arabische melodie.

Vier zachte paukenslagen openen Beethovens enige Vioolconcerto. Volgens sommigen reflecteert het steeds terugkerende paukenmotief in de eerste beweging de euforische stemming die heerste tijdens de Franse Revolutie. Grote omwentelingen stonden voor de deur en alles scheen mogelijk. De première van Beethovens Vioolconcerto was maar een matig succes omdat de partituur veel te laat werd voltooid en de solist tijdens het concert delen moest zichtlezen. Jaren na Beethovens dood werd het Vioolconcerto echter door Mendelssohn terug opgevist en begon het aan een zegetocht langsheen de Europese concerthuizen. 

Het Belgian National Orchestra duikt daarna diep onder het wateroppervlak met de compositie Become ocean van John Luther Adams. The New Yorker omschreef dit werk als “de mooiste apocalyps uit de muziekgeschiedenis”. Become ocean maakt deel uit van een cyclus die John Luther Adams rond de vier elementen heeft gecomponeerd. Volgens hem is de mens in staat het isolement en het cynisme van de moderne samenleving te overstijgen door contact te zoeken met iets dat groter is dan hem- of haarzelf. Dit werk werd in 2014 bekroond met een Pulitzer. De uitvoering gaat gepaard met een wereldpremière, want de muziek wordt vergezeld van een film van videokunstenaar Lillevan.

Joshua Weilerstein, dirigent
Josef Špaček, viool
Lillevan, video

Casa Kafka

  
Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid  Tax Shelter