Film Symphonic : The Great Escape - Full symphony, Dirk Brossé

Bozar
Brussel
do 15.12.22 19:30
Tarief los ticket
€ 40 - 30 - 20 - 12
Namur Concert Hall
Namen
vr 16.12.22 20:30
Tarief los ticket
€ 18 - 15

Elmer Bernstein, The Great Escape (Belgian premiere)

De Hollywoodfilm The Great Escape is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wisten maar liefst 76 gevangen te ontsnappen uit Stalag Luft III, een Duits krijgsgevangenkamp in het huidige Polen. Daarvoor werkte de gehele kampbevolking maandenlang mee aan een tunnel van meer dan 100 meter lang, voornamelijk gestut met bedplanken uit de barakken van de gevangenen. Van de 76 mensen die konden ontsnappen, wisten er slechts drie na heel wat omzwervingen veilig het geallieerde gebied te bereiken.

Een van de krijgsgevangen die had meegeholpen met het graven van de tunnel, maar die zelf niet kon ontsnappen, documenteerde zijn belevenissen in een boek dat in 1950 uitkwam. Dat boek, The Great Escape, vormde in 1963 de basis voor een ware kaskraker. De gelijknamige film van regisseur John Sturges werd voor verschillende prijzen genomineerd en wist een award in de categorie Beste Acteur te verzilveren op het internationaal filmfestival van Moskou.

Mede verantwoordelijk voor het gigantische succes van The Great Escape was de muziek van Elmer Bernstein. Elk personage in de film heeft een eigen muzikaal motief dat gelinkt is aan het algemene hoofdthema van de film. Opzwepende muziek verklankt de stoutmoedigheid van de krijgsgevangenen terwijl zachtere passages hen een diepmenselijk, sympathiek gelaat geven. Het Belgian National Orchestra speelt Elmer Bernsteins partituur onder de leiding van Dirk Brossé, terwijl de cinemaklassieker ondertussen op groot scherm wordt afgespeeld.

 

Dirk Brossé, dirigent

Artiesten

Dirk Brossé

Dirk Brossé, an internationally acclaimed conductor and award winning composer, is currently Music Director of the Chamber Orchestra of Philadelph