Emmanuel Pahud, Anneleen Lenaerts & Mozart - Beethoven

Bozar
Brussel
zo 21.05.23 15:00
Tarief los ticket
€ 64 - 50 - 36 - 18

Unsuk Chin, Subito con forza (Belgian premiere)

Wolfgang Amadeus Mozart, Concerto for Flute, Harp, and Orchestra in C major, K. 299/297c

Ludwig van Beethoven, Symphony No. 4 in B major, Op. 60

Na eerste studies in Seoul trok de Zuid-Koreaanse componiste Unsuk Chin in de jaren 1980 naar Hamburg waar ze drie jaar lang les kreeg van niemand minder dan de Hongaarse componist György Ligeti. Een van haar meest recente stukken is Subito con forza, een concertopener die ze in 2020 schreef ter gelegenheid van het Beethovenjaar. Unsuk Chin verwerkte verschillende motieven uit Beethovens oeuvre tot een agressief, desoriënterend maar ook bijzonder entertainend werk dat een hulde brengt aan Beethovens plotse en krachtige muzikale uithalen.

In schril contrast daarmee staat het harp- en fluitconcerto van Mozart, een zacht en welluidend dubbelconcerto dat hij in 1778 tijdens een oponthoud in Parijs schreef. De combinatie van beide instrumenten, was in Mozarts tijd ongebruikelijk en zowel de harp als de fluit bevonden zich nog in hun ontwikkelingsfase. De aanleiding voor dit driedelige werk waren een Franse hertog en zijn dochter die respectievelijk fluit en harp speelden. Voor het opdrachtwerk kreeg Mozart echter nooit betaald en ook de compositielessen die hij aan de dochter gaf waren uiteindelijk zowel financieel als wat het resultaat betrof – volgens Mozart bezat de dochter geen talent – een koude douche. Mozart zou daarna nooit meer voor harp componeren.

“Een slanke Griekse maagd tussen twee Noorse Goden,” zo beschreef Robert Schumann de Vierde symfonie van Beethoven, een onbezorgd en levenslustig werk waarover hij laaiend enthousiast was. Ook Berlioz vond Beethovens Vierde symfonie uitermate geslaagd: “geen klaagzang, geen ode aan een held, maar alles wat minder verheven, wat minder somber ... deze partituur is bijzonder levendig, alert, vreugdevol en van een hemelse zoetheid!” Zijn de mooie melodieën in het adagio een weergave van Beethovens zielstoestand in 1805, toen hij gelukkig verliefd was op Josephine Brunsvik, een jonge vrouw aan wie hij pianoles gaf en wiens veel oudere man net was overleden?

 

Anja Bihlmaier, dirigent
Emmanuel Pahud, fluit
Anneleen Lenaerts, harp