Wounded Dragon

Bozar
Brussel
vr 08.11.24 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 10

Salina Fisher, Tupaia (Belgian premiere)
Robert Schumann, Cello Concerto in A minor, op. 129
Ludwig van Beethoven, Symphony No. 2 in D major, op. 36

 

INTRODUCTION

Verrijk je concertervaring met een inleiding in de Henry Le Boeufzaal van Bozar! De inleiding start om 19u en is gratis op vertoon van je concertticket.

 

ABONNEMENT 3: STERSOLISTEN

 

BEETHOVEN 2 & PABLO FERRÁNDEZ PLAYS SCHUMANN 

De Spaanse stercellist Pablo Ferrández komt naar Bozar! Samen met het Belgian National Orchestra onder leiding van Matthew Halls voert hij Schumanns Celloconcerto uit. Deze hoogromantische compositie schuwt al te grote virtuositeit en zet volop in op warme lyriek. Robert Schumann koesterde een bijzondere affiniteit voor de cello en begon het instrument zelf te bespelen nadat hij door een blessure aan zijn rechterhand de piano noodgedwongen moest opgeven.

“Ik wil het noodlot bij de kraag grijpen. Het zal me niet vloeren!” Alhoewel Beethovens beginnende doofheid voor heel wat onzekerheid zorgde, voelde de componist zijn fysieke en geestelijke krachten in het jaar 1801 toenemen. De Tweede symfonie die hij in deze periode schreef, is dan ook een verrassend positief werk. Het gedurfde, geïnspireerde en avontuurlijke karakter van deze vierdelige compositie kondigt reeds Beethovens heroïsche stijl aan die kort daarna in de beroemde Eroica-symfonie volledig tot uiting komt. Sommige critici dachten daar echter heel anders over. De Weense Zeitung für die elegante Welt schreef na de première dat Beethovens Tweede symfonie nog het best te vergelijken was met een gewonde draak die weigert te sterven. Kronkelend van de pijn zou men deze draak in de laatste beweging zieltogend horen doodbloeden.

 

Matthew Halls, dirigent
Pablo Ferrández, cello