Ukrainian Symphony

Bozar
Brussel
vr 22.11.24 20:00
Tarief los ticket
€ 48 - 10

Valentin Silvestrov, Farewell Serenade
Dmitry Shostakovich, Violin Concerto No. 1 in A minor, op. 77
Piotr Ilyich Tchaikovsky, Symphony No. 2 in C minor, op. 17, TH 25b, “Ukrainian”

 

INTRODUCTION - BOZAR

Verrijk je concertervaring met een inleiding in de Henry Le Boeufzaal van Bozar! De inleiding start om 19u en is gratis op vertoon van je concertticket.

 

ABONNEMENT 3: STERSOLISTEN

 

TCHAIKOVSKY 2 & VERONIKA EBERLE PLAYS SHOSTAKOVICH

Emeritus dirigent Hugh Wolff begint dit concert met de Afscheidsserenade van de Oekraïense componist Valentyn Sylvestrov. Hij schreef dit werk als een ode aan zijn vriend, collega-componist en landgenoot Ivan Karabits.

In 1948, tijdens het componeren van zijn compromisloze Eerste vioolconcerto, werd Sjostakovitsj veroordeeld voor formalisme. Vanaf nu moest hij de indruk geven zijn muziek meer in dienst te stellen van het communistische ideaal. Bijgevolg verdween zijn vioolconcerto, een compromisloos werk dat de blik diep naar binnen richt, voor enkele jaren in zijn schuif. Pas twee jaar na de dood van Stalin, in 1955, kon Sjostakovitsj het werk eindelijk in première laten gaan. Het vier delen tellende Eerste vioolconcerto, opgedragen aan de beroemde violist David Oistrakh, heeft de dimensies en vorm van een serieuze symfonie. In de laatste beweging, een donkere burleske, zorgen extreem virtuoze, half waanzinnige dansmelodieën voor een verontrustend maar opwindend einde.

Zijn Tweede symfonie schreef Tsjaikovski grotendeels in 1872 tijdens een zomervakantie in  Kamjanka, het huidige Oekraïne, op bezoek bij de familie van zijn jongere zus, de Davydovs. Het Davydov-landgoed was een tijdlang Tsjaikovski’s favoriete toevluchtsoord. Dat komt in de Tweede symfonie tot uiting doordat hij in dit werk heel wat lokale, Oekraïense volksliederen verwerkte. “De echte eer voor de finale zou naar Peter Gerasimovitsj moeten gaan,” zo schertste Tsjaikovski ooit, verwijzend naar de oude butler van het Davydov-huishouden. Deze man zong hem het volkslied De kraanvogel voor, het uitgangspunt van de finale. De première van de Tweede symfonie in Moskou was een groot succes. Ook de componisten van ‘Het machtige hoopje’ konden de korte en op volksmuziek gebaseerde symfonie smaken. Tsjaikovski was echter niet tevreden en herzag een paar jaar later de partituur ingrijpend.

 

Hugh Wolff, dirigent
Veronika Eberle, viool

 

© Louie Ethain