Piano Prélude

vr 26.03.21 20:15
St. John's International School

Sergei Rachmaninov, Concerto Piano in C minor, No.2, op.18

Wolfgang Amadeus Mozart, Concerto, Piano in G major , No.17, K.453

Johannes Brahms, Concerto, Piano in B-flat major, No.2, op. 83

Slechte kritieken op zijn Eerste symfonie zorgden ervoor dat Sergej Rachmaninov in een diepe depressie belandde. Een behandeling met hypnosetherapie sloeg echter aan en Rachmaninov begon na enige tijd terug te componeren. Zo ontstond zijn Tweede pianoconcerto, een compositie opgedragen aan de psychiater die hem behandelde.

Mozarts Zeventiende pianoconcerto, geschreven in 1784, vormt een voorbode van de romantiek. Blazers worden bijzonder solistisch behandeld en Mozart komt los van oude vormen. Lange orkestpassages kondigen het genre van het symfonische pianoconcerto aan. Een leerlinge van Mozart, Barbara Ployer, voerde het Zeventiende pianoconcerto voor de eerste keer uit in haar ouderlijk huis in het Weense district Döbling.

Brahms Tweede pianoconcerto telt geen drie maar vier delen. De vreemde eend in de bijt is het tweede deel: een stormig scherzo in de maat ¾. Maar liefst drie jaar had Brahms nodig om de compositie van dit pianoconcerto tot een goed einde te brengen. De première in Budapest – met Brahms aan de piano – was een eclatant succes.

 

David Niemann, dirigent

Salih Can Gevreh, piano

Liepins Daumans, piano

Jonathan Fournel, piano