Beleef essentiële meesterwerken terwijl presentator Thomas Vanderveken de subtiliteiten ontrafelt en de geheimen erachter onthult.
Dvořák componeerde dit meesterwerk in 1892, toen hij directeur was van het National Conservatory of Music of America. Dit conservatorium was destijds uniek in de VS, omdat het muziekonderwijs toegankelijk maakte voor iedereen, inclusief vrouwen en gekleurde musici – wat ongewoon was in de periode na de Amerikaanse Burgeroorlog. Dvořák kreeg er de kans om artiesten zoals Harry Burleigh te ontmoeten, een Afro-Amerikaanse bariton en componist, die hem introduceerde in de rijke traditie van negrospirituals. Geïnspireerd door deze muziek verwerkte de Tsjechische componist krachtige en lyrische thema’s in zijn Negende symfonie, een werk dat uitgroeide tot een van de grootste successen uit Dvořáks carrière.
Beethovens Zesde symfonie is naast zijn Vijfde symfonie, waarschijnlijk een van de meest invloedrijke werken in de muziekgeschiedenis. Ze gingen op dezelfde avond in première en suggereren elk een andere kijk op muziek. De Vijfde is geconcentreerd op het muzikale materiaal als zodanig en op de abstractie die daaruit voortvloeit. De Zesde vertelt eerder een verhaal, weergegeven in de titels van elk van de bewegingen. In de Zesde wordt prioriteit gegeven aan het programma in plaats van aan vormprincipes. Beethoven grijpt in dit werk de vrijheid om muzikale structuren op een vernieuwende manier te benaderen, een ontwikkeling die later zou bijdragen aan de herdefiniëring van het symfonische genre.
De Symphonic Dates maken deel uit van het Start to Classic-abonnement.