Battleship Potemkin

Bozar
Brussel
vr 09.05.25 20:00
Tarief los ticket
€ 40 - 10

Film Symphonic: movies with a live orchestra!

 

Dmitry Shostakovich, excerpts from Symphonies No. 4, 5, 8, 10 and 11 (compiled by Frank Strobel)

(with a live screening of Sergei Eisenstein's movie Battleship Potemkin from 1925)

 

FILM SYMPHONIC WITH FRANK STROBEL

Pantserkruiser Potemkin wordt steevast tot een van de beste films aller tijden gerekend. De Russische regisseur Sergei Eisenstein regisseerde deze film op vraag van het Sovjetregime om de 20ste verjaardag van de Revolutie van 1905 te herdenken. Dat deed hij door te focussen op de muiterij die uitbrak aan boord van het oorlogsschip Potemkin dat deel uitmaakte van de Russische Keizerlijke Marine. Slecht eten en het harde beleid van oversten leiden tot een opstand waarbij de officieren overboord werden geworpen. Vervolgens besluiten de muitende soldaten koers te zetten naar de havenstad Odessa ...

Wat deze film onvergetelijk maakt, zijn Eisensteins experimentele montagetechnieken en de bijzonder strakke, hoogst esthetische cinematografie. Iconisch is de trappenscène waarin doodgewone mensen, waaronder ook een moeder die op stap is met haar kind in een koets, door ritmisch marcherende soldaten genadeloos worden neergemaaid.

In 2009 stelde filmmuziekexpert Frank Strobel voor Pantserkruiser Potemkin een nieuwe soundtrack samen uit verschillende symfonieën van Dmitri Sjostakovitsj. Strobels soundtrack kent een precedent in de soundtrack die enkele Sovjetmusicologen in 1975 (ter ere van de 50ste verjaardag van de film) samenstelden, eveneens uitgaande van de muziek van Sjostakovitsj. Fragmenten uit onder andere de Vijfde en de Elfde symfonie (Sjostakovitsj’ eigen artistieke antwoord op de gebeurtenissen van 1905) spelen in Strobels nieuwe versie een sleutelrol en maken de stomme film extra beklijvend.

 

Frank Strobel, dirigent

 

In samenwerking met Die Europäische FilmPhilharmonie.