Lawrence Power speelt het onvoltooide Altvioolconcerto van Béla Bartók. Laat je daarna meeslepen door de melodieën van Dvořáks Achtste symfonie.
Op de vlucht voor de Tweede Wereldoorlog bracht de Hongaarse componist Béla Bartók zijn laatste levensjaren door in Amerika. Aanvankelijk kon hij daar niet goed aarden. Naast heimwee speelden ook ziekte en een schrijnend gebrek aan geld hem parten. Zijn situatie verbeterde echter aanzienlijk in 1943, toen hij de opdracht kreeg voor het later beroemd geworden Concerto for Orchestra. Na de première van dit werk werd Bartók benaderd door de Schotse altviolist William Primrose, die hem vroeg een altvioolconcerto te componeren. In september 1945 schreef de aan leukemie lijdende Bartók aan Primrose dat de schetsen voor het altvioolconcerto klaar waren: “enkel de orkestpartituur moet nog uitgeschreven worden, wat een louter mechanisch werk is”. Bartók overleed echter drie weken later en Tibor Serly, zijn vriend en voormalige leerling, zou uiteindelijk nog twee jaar nodig hebben om het bundeltje schetsen dat Bartók naliet, om te toveren in een speelbare partituur. Het eindresultaat is een bijzonder virtuoos concerto, masculien en soms somber van aard, met in de finale opzwepende muziek die refereert naar de volksmuziek die Bartók in zijn jeugd zo fascineerde.
De zonovergoten Achtste symfonie van Antonín Dvořák blaakt van de optimistische levensenergie. Qua vorm is dit werk schatplichtig aan de verwezenlijkingen van Beethoven en Brahms. De inhoud is echter onmiskenbaar Tsjechisch. Een overdaad aan door Boheemse volksmuziek geïnspireerde melodieën zorgt voor een algemene bucolische euforie: het is mooi om te leven in een wereld vol natuurwonderen. Toen de Boheemse Academie voor Wetenschap, Literatuur en Kunst Dvořák als lid in hun midden verwelkomde, droeg hij dit werk aan hen op. Dat deze symfonie soms de Engelse wordt genoemd heeft te maken met het feit dat de partituur (na problemen met Dvořáks vaste uitgever) in Engeland werd uitgegeven.
Verrijk je concertervaring met een inleiding in het Ovaal Salon van Bozar! De inleiding start om 14u en is gratis op vertoon van je concertticket.