De vuurvogel van Stravinsky is een van de meest indrukwekkende composities ooit geschreven. Ontdek in januari 2023 samen met je klas dit symfonische meesterwerk in Bozar en maak ook nog kennis met drie andere 20ste-eeuwse klassiekers. Visueel kunstenaar Eva L’Hoest legt bovendien met behulp van groot geprojecteerde CGI-beelden de link met een actueel thema: hoe om te gaan met het nucleaire afval in ons land, dat de afgelopen 60 jaar onafgebroken door onze energiecentrales werd (en nog steeds wordt) geproduceerd? 

Hoogradioactief kernafval is een maatschappelijk probleem dat een maatschappelijk debat vereist. Daarom creëert het Belgian National Orchestra in samenwerking met NIRAS hierover een jongerenvoorstelling. De jonge Belgische videokunstenares Eva L’Hoest gaat aan de slag met vier twintigste-eeuwse muziekwerken: Hymn to the Sun van de Amerikaanse minimalist Philip Glass, Stravinsky’s Vuurvogel, Liquid Marble van de Zweedse Anders Hillborg en Jean Sibelius’ Zwaan van Tuonela. Zijn er parallellen te trekken tussen de Egyptische zonneverering en onze energieverslaafdheid? Tussen de onsterfelijkheid van de mythische vuurvogel en de lange halveringstijd van radioactief afval? Tussen Sibelius’ zwaan en het regeneratieve karakter van de natuur? Met behulp van CGI brengt Eva L’Hoest op poëtische wijze het hoogradioactieve afval en onze omgang daarmee in beeld, in zowel het verleden, het heden als de toekomst.

eva l'hoest

Welke boodschap steek jij in de tijdscapsule? 

De voorstelling Glass & Stravinsky Firebird, bedoeld voor jongeren van de derde graad, wordt omkaderd door heel wat verschillende activiteiten. In een workshop in Bozar, voorafgaand aan de voorstelling, krijgen jongeren eerst een introductie tot zowel de uitdagingen die gepaard gaan bij het bergen van radioactief afval, de gespeelde muziekwerken, als de videobeelden van Eva L’Hoest. Daarna is er ruimte voor debat tussen de jongeren. Na de voorstelling worden ze uitgenodigd om een boodschap achter te laten in een echt bergingsvat dat zal dienst doen als tijdscapsule. Welke boodschap willen zij achterlaten voor het geval iets of iemand in een verre toekomst de rust van de bergingsplaats schendt? Is taal een effectief middel om een boodschap achter te laten die hopelijk pas binnen vele duizenden jaren ontdekt wordt, of zijn tekeningen, eventueel zelfs symbolen effectiever? En wat te vertellen over de wereld waarin wij vandaag leven, de wereld die het nucleaire afval heeft geproduceerd?  

Samenwerking met NIRAS 

Sinds 1962 is een groot deel van de energie die op ons elektriciteitsnet zit, afkomstig uit Belgische kerncentrales. Vorig jaar, in 2021, werd meer dan de helft van de elektriciteit die we met onze huishoud- en verwarmingstoestellen, computers, smartphones en elektrische wagens gebruiken opgewekt door kernenergie. Dat betekent ook dat ons land al 60 jaar kleine hoeveelheden hoogradioactief afval produceert. Los van de vraag we ook in de toekomst nog kernenergie gebruiken of niet, zullen we ervoor moeten zorgen dat het reeds geproduceerde afval op een verantwoorde wijze wordt geborgen. 

40 jaar geleden werd NIRAS opgericht, een federale instelling die zich bezig houdt met het bergen van het Belgische radioactieve afval. Aan het effectieve bergingsproces gaat decennialang onderzoek vooraf. Hoogradioactief afval moet immers voor honderdduizenden jaren worden afgeschermd van mens en milieu – en dat is geen sinecure. Een dergelijke tijdshorizon is moeilijk voorstelbaar. In wetenschappelijke kringen spreekt men over ‘deep time’. Waar staan we zelf als mensheid binnen een paar duizend jaar? Hoe informatie over de bergingssites gedurende al die tijd doorgeven? 

Niras

Inschrijven 

Geïnteresseerd in dit concert dat vier iconische muziekwerken verbindt aan een maatschappelijk debat? Wil je met je klas de voorstelling bezoeken en eventueel ook deelnemen aan de workshops? Voor reservaties, vul het inschrijvingsformulier in. Voor meer informatie, neem dan contact op met florence@nationalorchestra.be.  De schoolvoorstellingen vinden plaats op vrijdag 13 januari, om 11u en om 13u30. Jongeren die de voorstelling bezoeken krijgen na het concert van NIRAS bovendien een duoticket aangeboden waarmee ze gratis het pas geopende bezoekers- en ontmoetingscentrum TABLOO kunnen bezoeken in Dessel. TABLOO staat als marker aan de bergingssite van het laagactieve afval, je komt er alles te weten over radioactiviteit en radioactief afval. 

 

Doelgroep : 14+

Data : Vrijdag 13/01/2023, 11:00 & 13:30

Plaats : Palais des Beaux-Arts, rue Ravenstein 23, 1000 Bruxelles

Coproductie : Belgian National Orchestra & NIRAS

 

niras campagnebeeld
 

Uit